Őssejtügy: Pákh Imre úgy vélte, a hazáját segíti

Vágólapra másolva!
A Népszabadság szerdai számának nyilatkozott Pákh Imre üzletember, az őssejtügyben felbukkant barbadosi, majd kaposvári klinika tulajdonosa. Pákh az őssejtkutatás nagy mecénásának vallotta magát, aki elmondása szerint a hazájának akart segíteni, ezért költöztette Barbadoson bezárt klinikáját és laboratóriumát Magyarországra. A férfi szerint mindig a szükséges engedélyek birtokában voltak az intézményei, a barbadosi is csak egy BBC-s botrányriport miatt kellett, hogy bezárjon.
Vágólapra másolva!

"Úgy döntöttem, inkább a hazámat segítem, azért hoztam ide a projektet" - nyilatkozta Pákh Imre amerikai üzletember az őssejt-kezelésekkel foglalkozó klinikájáról a Népszabadság szerdai számában. Pákh-kal közvetítőkön keresztül, e-mailben tudott kapcsolatba lépni a napilap.

Pákh elmondta, hogy a BBC egykori riportja miatt kellett bezárnia barbadosi klinikáját, amit azután sok más ország befogadott volna, de ő végül Magyarországra költöztette. Állítása szerint minden szükséges engedélyt beszerzett, de hogy 2007 után mi törtönt, azt a vizsgálatok feladata tisztázni. Az őssejtügyben folyó büntetőeljárásról Pákh nem akart nyilatkozni a lapnak.

Pákh az "őssejtkutatás mecénásának" vallotta magát a Népszabadságban, majd kifejtette, hogy édesapja is az őssejtkezeléseknek köszönheti egészségét. Az idős férfi ugyanis alig tudott már járni, de "édesapám, akit az elsők között kezeltek őssejtekkel, 102 éves, jó egészségnek örvend" - írta Pákh.

A bonyolult kapcsolati hálót Fásy Ádám fűzte össze: Pákh Imrét ő mutatta be Seffer István plasztikai sebésznek, majd Yuliy Baltaytis professzort is beszervezte a klinikára. Pákh a Népszabadságban hosszasan ecsetelte Baltaytis munkásságát, elismert őssejt-terapeutának mondva az ukrán szakembert, akit még a New York-i tudományos akadémia is felvett tagjai közé.

A Népszabadság bővebb információkat is szeretett volna megtudni a barbadosi klinika páciensi köréről, Pákh azonban csak annyit mondott, hogy politikusok, hollywoodi sztárok és üzletemberek is megfordultak nála. Az őssejtprogramot Pákh szerint mindig szigorúan ellenőrizték, "európai, amerikai, valamint japán, orosz és ukrán tudósokból álló Tudományos Tanácsadó Testület felügyelte a programot" - mondta az üzletember. Pákh szerint az Ukrajnából hozott őssejt-implantátumokat egy angol tudományos intézet is mindig megvizsgálta.