Pest megye: 70 riasztást kaptak a tűzoltók a vihar miatt

Vágólapra másolva!
Pest megye északi részén pusztított leginkább a kedd esti vihar, de igazán súlyos károkról nem érkezett jelentés. A tűzoltóknak leginkább az utakra dőlt fák és az elárasztott pincék miatt kellett kivonulniuk. Szabolcsban is hasonló állapotokat teremtett az özönvíz, itt több helyen áramszünetet is okozott a vihar.
Vágólapra másolva!

Az átlagosnál több riasztást kaptak a tűzoltók a kedd esti vihar és nagy esőzés miatt Vác, Gödöllő és Szentendre térségében - közölte a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete szerda reggel. Hetvennél is több alkalommal kellett a helyszínre sietni, mert a hirtelen alázúduló víz pincéket öntött el, ezeken a helyeken szivattyúkat kellett bevetni.

Az utcákon sokfelé hömpölygött a sáros víz, hordalékot sodorva magával, néhány helyen - elsősorban Gödöllő közelében - a hatalmas szél fákat döntött az utakra. Ezeket az akadályokat a tűzoltók rövid időn belül eltávolították, így reggelre nem volt fennakadás a forgalomban.

Sződligeten és Gödön jég is esett, ám a házak tetejét nem rongálta meg. A gyakori villámlás miatt sem kellett tűzhöz kivonulni az egységeknek - közölte a katasztrófavédelem ügyelete.

Viharkárok a Szentendrei-szigeten

A Szentendrei-sziget több települését is megtépázta a kedd éjszakai vihar. Tahitótfaluban a hegyről lezúduló víz és iszapos törmelék eltömítette a csatornákat, ezért a szennyvíz elárasztotta a települést.

Pócsmegyeren és a hozzá tartozó Surányon vízátfolyások miatt több út járhatatlan, és emiatt sem a vízművek szakemberei, sem a tűzoltók nem tudják felszámolni a károkat. A közigazgatási területen mintegy ötezer ember maradt víz és áram nélkül.

Németh Miklós, Pócsmegyer polgármestere elmondta, hogy a kedd esti, mintegy egy órán át tartó felhőszakadás tönkretette a falu és a hozzátartozó üdülőtelep, Surány útjait. Eddig ötven járhatatlan útszakaszt számoltak össze. Van olyan útszakasz, ahol a gyorsan rohanó esővíz csaknem kétméteres árkot vájt ki magának. Németh Miklós szerint a sár és a közlekedési nehézségek miatt sokan nem tudtak munkába menni.

A polgármester azt mondta, hogy az előzetes becslések szerint 10-12 millió forintra lenne szükségük az utak helyreállítására. Mivel az önkormányzatnak nincs pénze, ezért a Területfejlesztési Tanácshoz, illetve a megyei önkormányzathoz fordulnak segítségért.

Jámbor Ferenc szentendrei tűzoltóparancsnok azt mondta, hogy a károk nagy részét hajnalra felszámolták, de vannak olyan útszakaszok, ahol teherautóval sem lehet közlekedni, a földből pedig kiemelkedtek a víz- és gázvezetékek.

Eső, szél és kidőlt fák Szabolcsban is

Vihar okozott károkat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is kedden. Az erős szél és a jégeső tetőket rongált, fákat döntött ki, elektromos vezetékeket tépett le, illetve mezőgazdasági növényeket tépázott meg.

A legtöbb eső Nyírbátor környékén hullott, ott szivattyúzásokhoz is riasztották a tűzoltókat. Geszteréd környékén jégeső hullott, és egy ház előtető-szerkezetét teljesen szétverte.

Újfehértón villamosvezeték szakadt el, de volt kisebb áramszünet Nyírbátor és Nyíregyháza-Oros térségében is. Újfehértó és Nagykálló között fákat tépett ki a szél, és azokat a közútra döntötte. A Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti 41-es főúton is leszakított ágak és kidöntött fák akadályozták a közlekedést rövidebb ideig.