Nem rezelt be a magyar harcsától Lothar Potthoff

Vágólapra másolva!
Szombaton egy 36 éves osztrák horgász viaskodott egy százkilós magyar harcsával egy Győr melletti halastóban. Magyar cápatámadásként írta le az esetet, aki látta. A préda harapott és eltűnt, Lothar Potthoff csütörtökön mégis visszatér a tóhoz, hogy kifogja támadóját vagy annak ivadékait.
Vágólapra másolva!

"Éppen hajót javítottam, amikor felhívtak a tóban horgászó bécsiek, hogy már két órája küzdenek egy hallal, de nem tudják kifogni" - mondta az [origo]-nak Lothar Potthoff telefonon a Győrtől tíz kilométerre fekvő Péri horgásztóban történt szombati esetről, amikor a 36 éves alsó-ausztriai tanárt és hobbihorgászt egy százkilós, kétméteres harcsa megharapta.

"Odamentem hajóval, egy ideig figyeltem a küzdelmet, aztán amikor már a víz felszínén volt a hal, egy klasszikus horgászmozdulattal (itt nehezen érthető szakszavakat mondott) megfogtam. Amikor észrevettem, hogy a kesztyűs kezem a hal szájában maradt, elengedtem, és már elkönyveltem, hogy ez a hal elment, de ekkor hirtelen a combomnál fogva berántott a vízbe. Olyan volt, mint egy nagy csapás" - mondta Potthoff.

Ököllel püfölte a harcsát, amelyet a zavaros vízben alig látott. Mint mondta, az egész jelenet nem tartott tovább néhány másodpercnél, a bécsi horgászok is gyorsan elvágták a damilt, ennek ellenére nagyon megijedt. A küzdelemről összefoglalóan azt mondta, "olyan volt, mint amit az ember a cápatámadásokról szóló filmekben lát, a vértől a víz is elszíneződött". Ugyanígy emlékszik az esetre Fertetics Susann, a horgásztó boltvezetője is, aki az [origo]-nak magyar cápatámadásként írta le az esetet.

Miután Potthoff kimászott a partra, enyhén sokkos állapotban megpihent, miközben jóddal fertőtlenítették és bekötötték a sebeit. Később - már Ausztriában - orvos testvére látta el, kapott például tetanuszl. A támadás után öt nappal már csak erős horzsolások látszanak az osztrák horgász lábán, amelyek csak a háton alvásban zavarják.

A Péri horgásztavat öt évvel ezelőtt véletlenül fedezte fel az interneten, azóta "lenyűgöző halállománya", illetve a "csodaszép természet" miatt szinte havonta visszajár. "Ez a legjobb horgásztó, amit valaha láttam, nagyszerű halak vannak benne, tavaly a rekordomat is itt fogtam, egy 104 kilós harcsát" - mondta lelkendezve az [origo]-nak.

Potthoffot korábban sosem támadták meg halak, a mostani eset nem vette el a kedvét a további horgászástól. Mint mondta, már csütörtökön visszatér a Győr melletti tóhoz, az a terve, hogy kifogja támadóját vagy annak valamelyik ivadékát. Annyit tanult az esetből, hogy nem horgászik többé fürdőnadrágban.