Távozik titokminiszteri posztjáról Ficsor Ádám

Vágólapra másolva!
Szeptemberben távozik posztjáról a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, Ficsor Ádám, akit áprilisban nevezett ki a kormányfő Szilvásy György utódjának. Ficsor az MTI-nek adott interjúban azzal indokolta a döntést, hogy minden erejével az MSZP kampányában vállalt feladatára szeretne koncentrálni. Bajnai Gordon elfogadta a lemondást.
Vágólapra másolva!

Öt hónappal kinevezése után, szeptember 14-ével távozik posztjáról Ficsor Ádám. A polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter döntését elsősorban az MSZP-kampányban vállalt feladatával indokolta az MTI-nek adott interjújában. Ficsort idén április 16-i hatállyal nevezte ki polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszternek a kormányfő, miután Szilvásy György lemondott posztjáról.

Bajnai Gordon kormányfő elfogadta Ficsor Ádám lemondását - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő. Az utódlásról szeptember elején, az őszi ülésszak elején döntenek majd. A miniszterelnök nagyra értékeli Ficsor Ádám eddigi tevékenységét - mondta a szóvivő.

Ficsor Ádám az MTI-vel közölte: Lendvai Ildikó pártelnök felkérte arra, hogy érdemben vegyen részt az MSZP választási kampányában, amelyben a jelöltállítással, a képviselőjelöltek felkészítésével kell majd foglalkoznia. Ebben a kivételesen nehéz helyzetben az MSZP nem engedheti meg magának, hogy félállású kampányszervezői legyenek - mondta Ficsor, aki szerint egy ember egyszerre csak egy komoly feladatot tud megfelelően ellátni.

Lendvai hétfőn az Inforádió Aréna című műsorában már beszélt arról, hogy várhatóan távoznak a kormányból azok a politikusok, akiknek aktív szereplésére számítanak a választási kampányban a szocialisták. (Erről itt olvashat bővebben.) Az MSZP elnöke nem nevezte meg a politikusokat, csak annyit mondott, hogy két-három emberről van szó. Lendvait kedd reggel a Magyar Televízió Napkelte című műsorában is kérdezték a távozó kormánytagokról, de Ficsorén kívül több nevet nem említett. Közölte, hogy a többiek várhatóan Ficsornál később, a költségvetés novemberi-decemberi elfogadása után távoznak majd. A pártelnök célzott továbbá arra: elképzelhető, hogy az MSZP kampányfőnöke is egy távozó kormánytag lesz. Kitért viszont azon újságírói kérdés elől, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszter lehet-e majd a kampányfőnök.

A miniszter azt mondta: a döntésénél az is fontos szempont volt, hogy kinevezésekor vállalta, hogy a polgári titkosszolgálatokat távol akarja tartani a politikától. Ficsor állítása szerint a lemondásról szóló döntése előtt konzultált Bajnai Gordon miniszterelnökkel is. Mindketten úgy láttuk, hogy a pártszervezés és a titkosszolgálatok felügyelete nem összeegyeztethető - mondta. A szocialista politikus szerint azért most kellett megtennie ezt a lépést, mert a jelöltállítás feladatai megelőznek minden mást a kampányban, és négy évvel ezelőtt ebből a szempontból sokkal jobban állt az MSZP, mint most.

Ficsor Ádám elképzelése szerint az országgyűlési választási kampánynak három fő pontja van. "Emelt fővel" vállalni kell az elmúlt hét évet, annak egész mérlegével, eredményeivel és konfliktusaival együtt. Másodikként azt említette: az MSZP-nek meg kell mutatnia, hogy szerintük a másik oldalon "a gyűlölet napszámosai" állnak. A politikus fontosnak tartja azt is, hogy a szocialista párt ne politikai ígéretkampányt folytasson, hanem kormányzóképes erőként láttassa magát, olyan programpontok alapján, amelyek a kormányzati ciklus eredményeiből egyértelműen következnek.

Ficsor azt mondta: a pártelnöktől kapott feladatot elvégzi, a kampány politikai irányítását végző országos választási bizottságban pedig - ha a korábbi elképzelés szerint az elnökség jelöli, és a választmány megválasztja tagnak - az általa felvázolt elvek mentén szeretne részt venni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=s6p9CpK13kksJdIA



Ficsor úgy látja: viszonylag rövid idő alatt jelentős részét elvégezte annak a munkának, amit miniszteri kinevezésekor vállalt. Példaként említette, hogy szerinte "válságkezelő üzemmódba kapcsolta" a polgári titkosszolgálatokat a nemzetgazdaság biztonságát és a gazdasági ügyeket illetően. Azt ígérte, hogy szeptember közepére meglesznek a terület főbb költségvetési számai, és elkészül az ehhez kapcsolódó intézkedési terv is.