A kanizsai kórházról lepattant az őssejtlabor

Vágólapra másolva!
A nagykanizsai kórházzal is együtt akart működni az a labóratórium, amelynek több munkatársát azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy illegális őssejtkezeléseket hajtott végre. A kanizsai intézmény közölte, azért utasították el a kérést, mert aggályosnak találták, hogy nincs megfelelően szabályozva az őssejtek hazai felhasználása.
Vágólapra másolva!

Az őssejtkutatás szabályozatlansága miatt nem akart együttműködni a kaposvári laboratóriummal a nagykanizsai kórház - mondta el kedden a zalai intézmény orvos-igazgatója. Gőgös Péter arról beszélt, hogy még tavaly kaptak egy levelet a kaposvári klinikától, amelyben őssejtkutatási céllal kértek tőlük abortumokat (12 hetesnél fiatalabb magzatokat). Ezt követően a szülészeti-nőgyógyászati osztály összes orvosa összeült, és aggályosnak minősítették a kérést - közölte Gőgös.

A Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója azt mondta, hogy azért aggályoskodtak, mert az őssejtkutatásnak nem voltak és nincsenek most sem szakmai-kutatási irányelvei. "Nem kívántunk úttörők lenni ezen a szabályozatlan területen" - közölte Gőgös. Mindezt egy válaszlevélben tudatták is a kaposvári klinikával.

A kanizsai kórház az után állt ki a nyilvánosság elé, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) múlt héten őrizetbe vett négy embert azzal a gyanúval, hogy illegális őssejtkezeléseket folytattak. A gyanúsítottak közül hárman kötődnek egy őssejtkutatással foglalkozó céghez, az IRM Zrt.-hez, amely egy kaposvári magánklinikán működtetette laboratóriumát. Vélhetően innen érkezhetett a kanizsai kórházigazgató által említett megkeresés.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte múlt szerdán a bíróság. Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, pénz fejében, 2007-től egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinikán. A kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán nő, Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.

A Seffer-Renner Magánklinika a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek őssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben - mondta Zamecsnik Péter, az egyik magyar gyanúsított, Seffer István ismert plasztikai sebész védője. Akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével működtek, de ezeket az engedélyeket 2008 februárjában felfüggesztették. Ekkor Zamecsnik szerint Seffer István úgy döntött, be kell fejezni ezt a tevékenységet, meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást és a kaposvári laboratórium felfüggesztette az őssejtkezeléseket.

A rendőrség szerint több helyen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.