A délutáni viharra készülnek a katasztrófavédők

Vágólapra másolva!
Narancs riasztást adott ki szinte egész Magyarország területére az Országos Meteorológiai Szolgálat, a katasztrófavédők már a délután érkező vihar okozta károk elhárítására készülnek. Az éjszakai vihar miatt összesen 62 helyre vonultak ki a tűzoltók, főként Somogy megyében. Kicsavart fákat távolítottak el, úttesteket tisztítottak meg és vizet szivattyúztak.
Vágólapra másolva!

Az éjszaka Magyarországon végigsöprő vihar miatt reggel hat óráig 62 helyre hívták ki a tűzoltókat, ebből a legtöbb, összesen 48 riasztás Somogy megyéből érkezett - mondta az [origo]-nak Szentes György, a katasztrófavédők szóvivője.

Somogy megyében a legnagyobb károkat Marcaliban, Nagyatádon és Kaposváron okozta a vihar - jórészt kidőlt fák, leszakadt ágak eltávolításában kellett a tűzoltóknak segédkezniük. Négy helyen vízszivattyúzásra is szükség volt - mondta Szentes.

Zala megyében is fákat csavart ki az éjszakai viharral együtt érkező erős szél. A megyében éjszaka összesen hat helyre hívták ki a tűzoltókat az úttestre vagy a villanyoszlopokra dőlt fák miatt, főként Nagykanizsára és környékére.

Még kedden délelőtt is érkeztek bejelentések, de nem jelentős számban. Délelőtt jelezték például azt, hogy egy Nemesvid környéki vadászházhoz vezető másfél kilométer hosszú erdei útra több száz fenyő dőlt - mondta az MTI-nek a Somogy megyei katasztrófavédelem ügyeletese, Koncz András.

Szentes György szerint a katasztrófavédők már a délutáni-esti viharokra készülnek. Kevesebb mint egy órával ezelőtt ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancssárga riasztást adott ki az ország területének nyolcvan százalékára. A riasztás csupán a Nyugat-Dunántúlon nem érvényes - mondta Szentes. (A narancssárga riasztás veszélyességéről, a szükséges óvintézkedésekről korábbi cikkünkben olvashat.)

Az [origo] Időjárás rovatának előrejelzése szerint kedden is heves záporokra, zivatarokra kell számítani az átvonuló hidegfront miatt. Délután helyenként felhőszakadás is várható. Szerdán is csütörtökön is várhatóak nagyobb esők, a forró időjárás a hétvégére tér vissza az ICI Interaktív Meteorológia előrejelzése szerint.