Balla-gyilkosság: visszavonta beismerő vallomását a segédmunkás

Vágólapra másolva!
Visszavonta beismerő vallomását a segédmunkás, aki néhány hete még azt mondta: ő ölte meg 2007 tavaszán Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt. Balla Irma meggyilkolásával az ügyészség továbbra is az asszony fiát gyanúsítja, ő találta meg a holttestet.
Vágólapra másolva!

Visszavonta a meggyilkolt Balla Irma ügyében tett beismerő vallomását a korábban tanúként kihallgatott D. Lajos - közölte kedden Jónáné Dr. Pocsai Edit, a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség főügyészhelyettese. Balla Irma volt debreceni fideszes önkormányzati képviselőt brutális körülmények között, lakásában gyilkolták meg 2007 húsvétján.

A debreceni D. Lajos a gyilkosság előtt segédmunkásként dolgozott a Balla Irma háza melletti építkezésen. Júliusban beismerte, hogy ő gyilkolta meg az asszonyt, de részletes vallomását a kérésére két hete sem az ügyészség, sem a bíróság nem hozta nyilvánosságra. (A kihallgatásáról bővebben itt olvashat.)

A visszavonás miatt most hivatalosan nincs új beismerő vallomás, enélkül pedig a bíróság az eredeti vádirat alapján folytatja az eljárást - mondta a főügyészhelyettes. Jónáné Dr. Pocsai Edit szerint a visszavont vallomást nem emelhetik a bizonyítékok közé, úgy kell tekinteni, mintha nem is lenne.

A büntető ügy tárgyalása - a korábbi terveknek megfelelően - augusztus 31-én folytatódik Debrecenben. Az ügyészség a gyilkossággal továbbra is a néhai képviselő fiát gyanúsítja. A fiú találta meg Balla Irma holttestét, ő értesítette a rendőrséget. A rendőrség egy évvel később gyanúsította meg a gyilkosság elkövetésével. Előbb őrizetbe vették, majd egy évig előzetes letartóztatásban tartották.

A vádlott ügyvédje korábban az eljárás felfüggesztését kérte, de azt a Debreceni Ítélőtábla jogerősen elutasította. Álláspontjuk szerint ugyanis a vád gyengülése nem ok az eljárás felfüggesztésére. A főügyészhelyettes szerint is korai lenne a büntető eljárás felfüggesztése. Jónáné Dr. Pocsai Edit szerint a bizonyítékokat vizsgálni kell és teljeskörűen le kell folytatni a bizonyítási eljárást is. A törvényes vád továbbra is fennáll - mondta a főügyészhelyettes.