Petárdának hitték a kislétai lövéseket

Vágólapra másolva!
A kislétai támadás az elmúlt hónapokban a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatba illeszkedik - jelentette ki hétfőn Molnár Csaba kancelláriaminiszter, bár a rendőrség eddig semmi olyan kézzelfogható bizonyítékot nem hozott nyilvánosságra, ami ezt az elméletet alátámasztaná. A hétfő hajnali támadásban agyonlőttek egy középkorú asszonyt, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették az imseretlen támadók. Az áldozat szomszédjai az [origo] tudósítójának azt mondták: éjjel három-négy durranást hallottak, de azt hitték csak petárdák okozták a hangokat.
Vágólapra másolva!

Egy asszony meghalt, 13 éves lányát pedig életveszélyes sérülésekkel kórházba szállítottak, miután sörétes puskával támadták meg őket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán hétfő hajnalban. A 45 éves nő a helyszínen életét vesztette, lánya életéért órákig küzdöttek a nyíregyházi orvosok, egyelőre sikerült stabilizálni az állapotát. (A gyilkosságról szóló cikkünket itt olvashatja.)

Pénzes Sándor, Kisléta polgármestere az [origo] helyszíni tudósítójának azt mondta: az agyonlőtt asszony egy 45 éves, gyerekét egyedül nevelő anya. A polgármester szerint - aki személyesen ismerte az áldozatot - a nő rendesen járt napszámban dolgozni, általában mezőgazdasági munkát végzett.

A nő egyik rokona az [origo]-nak azt mondta: az asszony általában hajnali 4-kor indult dolgozni, rokonai ilyenkor sms-t küldtek neki, mivel együtt szoktak munkában menni. A nő azonban hétfőn reggel nem válaszolt az sms-re. Egyik testvére ezután ment el a nő lakására, ahol megtalálta a nőt vérbe fagyva.

Vasárnap éjjel dördültek el a lövések - mondta az asszony egyik szomszédja, aki akkor azt hitte, hogy petárdák okozták a hangokat. A szomszédok ellentmondóan számoltak be arról, hogy hány lövést hallottak. Tudósítónknak egyesek 3, mások 4 lövésről beszéltek. A nő egyik rokona az [origo]-val azt közölte: kihallgatása után egy rendőr azt mondta neki, hogy szerinte soha nem fogják megtalálni a gyilkost.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Több képért kattintson!

A falut 19 éve vezető polgármester szerint a településen korábban nem volt konfliktus a cigányok és a magyarok között. Szerinte a romák Kislétán jobban élnek, mint a megye más részein.

Féltek, hogy visszajönnek

Tudósítónk szerint abban az utcában, ahol a gyilkosság történt, hétfő délutánra feszült hangulat alakult ki. A helyiek nem akarták, hogy a tévések és a fotósok felvételt készítsenek róluk, illetve attól tartottak, hogy az elkövetők visszajöhetnek a kislányért. Az utcában lakók közül többen is megfenyegették az újságírókat, hogy hagyják el a helyszínt. Többek között azt mondták, hogy kövekkel fogják megdobálni az újságírókat, tudósítónk szerint egy férfi egy kapát is előhozott, de ennél több nem történt.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter, a nyíregyházi kórházban - itt operálták meg a kislányt - tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a jelenlegi adatok alapján feltételezhető, hogy a támadás a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatba illeszkedik. Amíg a rendőrség nem bizonyosodik meg ennek az ellenkezőjéről, addig így kezelik az ügyet - közölte Molnár. Az ügyet ezért az elmúlt hónapokban cigányok ellen elkövetett támadásokat vizsgáló Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) vette át a szabolcsi kapitányságtól.

A rendőrség februárban jelentette be, hogy összefüggést lát a cigányok elleni támadások között, eddig azonban a feltételezett elkövetőkről és magukról az esetekről is alig hoztak nyilvánosságra információkat. Olyan adatokkal nem állt elő a rendőrség, amely egyértelműen arra utalna, hogy az elkövetők azonosak. (A korábbi, romákat ért támadásokról itt olvashat.)

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A meglőtt kislány állandó rendőri védelmet kap. Molnár ezt azzal magyarázta, hogy a gyereknek információi lehetnek az elkövetőről. Amíg el nem fogják a gyilkost, addig a hatóságok biztosítani fogják az állandó rendőri védelmet - fogalmazott a kórházban tartott sajtótájékoztatóján Molnár. A kancelláriaminiszter szerint a rendőrségnek vannak bizonyítékai, ezekről azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem akart részleteket mondani. A miniszter közölte: a kislány még reggel mondott részleteket a gyilkosságról, ezek azonban ellentmondásosak voltak. A gyereket megműtő orvos hétfő délután azt mondta: a gyereknek jó esélye van a felépülésre.

Vének tanácsa is segítené a nyomozást

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter magához rendelte hétfő estére az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőit, hogy személyesen tájékozódjon a romák elleni támadások miatt indult nyomozásokról és a hétfői kislétai gyilkosságról. A találkozó után Bencze József, országos rendőrfőkapitány az MTI-nek a találkozót követően azt mondta: a kislétai bűncselekménynél egynél több fegyvert használtak és egynél többféle lőszert. Arra a kérdésre, hogy ebből levonható az a következtetés, hogy több elkövetőről van szó, azt mondta: levonható ez is.

Draskovics a találkozó után azt mondta: nincs itt az ideje a minden részletre kiterjedő tájékoztatásnak a romák elleni támadások nyomozásának állásáról, a rendőrségnek most információkra van szüksége és arra, hogy nyugodtan végezhessék a munkájukat, valamint további erőket vonnak be a nyomozásba. Úgy gondolom, hogy minden szokásos eszközt be kell vetnie a rendőrségnek, de szokatlanokra is szükség van - mondta a miniszter, aki utóbbira példaként említette egy úgynevezett vének tanácsa felállítását. Ez idősebb, esetleg már nem aktív rendőrökből állna, akik korábban élet elleni bűncselekményekkel foglalkoztak. Őket felkérik, hogy nézzék át az ügy iratait, hogy "friss szemmel" tekintsék át az adatokat. A miniszter közölte azt is, hogy összehívják a roma vezetőket és egyeztetést kezdeményeznek velük az elmúlt időszak támadásai és a kislétai gyilkosság után.

A százmilliósra emelt nyomravezetői díjtól Draskovics szerint azt remélik, hogy ez az összeg már megoldja annak a nyelvét annak, aki tud bármit is a támadókról. Egyúttal arra kérnek mindenkit, hogy az üggyel összefüggésben a legapróbb információt is ossza meg a rendőrökkel, ennek érdekében még kedden létrehoznak egy telefonszámot, amelyen csak és kizárólag a romák elleni támadásokkal kapcsolatos telefonokat fogják fogadni - tette hozzá a miniszter.

Bencze József országos rendőrfőkapitány a találkozó után az ügyben felállított százfős nyomozócsoport munkájáról beszélt. Elmondta például, hogy eddig 4 millió telefonhívást elemeztek, és több mint ezer órányi kamerafelvételt néztek át.

Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke csütörtökre összehívta a testület rendkívüli ülését - közölte az ellenzéki párt. Az ülésen a tervek szerint meghallgatják az igazságügyi és rendészeti minisztert a kislétai emberölés, illetve az ezt megelőző, hasonló bűncselekmény-sorozat ügyében.