Megindult a forgalom a nitrolakk miatt blokkolt M1-en

Vágólapra másolva!
Baleset ért egy kiemelten veszélyes anyagot szállító kamiont az M1-es autópályán Bicske térségében a Budapest felőli oldalon. Két tartály megsérült, a veszélyes anyag sokáig szivárgott. A sztrádát Tatabányától Zsámbékig lezárták, az Útinform szerint nagy volt a káosz. A késő esti órákra sikerült csak átfejteni a robbanásveszélyes anyagot egy másik kamionba, és megindulhatott a forgalom.
Vágólapra másolva!

Megindult a forgalom az M1-es autópályán pénteken késő este Budapest felé is, miután a bicskei tűzoltók lepakolták a sérült és épen maradt, különféle veszélyes anyagokat tartalmazó kannákat és hordókat a délután balesetet szenvedett román kamionról - közölte a katasztrófavédelem pénteken késő este.

A baleset pénteken történt: későn vette észre egy kamion, hogy sövénynyírást végeznek az M1-es autópályán, megállás közben hátulról beleszaladt egy másik román rendszámú, mikrolakkot szállító kamion. A tűzoltók úgy ítélték meg, hogy a kiemelten veszélyes, robbanásveszélyes nitrolakk miatt a műszaki mentés idejére teljes útzárat kell elrendelni.

A baleset során két darab, egyenként 200 literes tartály sérült meg, a tartályok szivárogtak - közölte Udvardi János polgári védelmi főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletvezetője.

A baleset az autópálya 34-es kilométerszelvényében történt, a helyszínen bicskei tűzoltók és budapesti vegyi mentesítők dolgoznak. Jelentős, mintegy 6 kilométeres kocsisor torlódott fel az autópályán Budapest felé - közölte a térségi rendőr-főkapitányság szóvivője. Az útzárat este 10 óra után oldották fel.

Az M1-es autópályát Budapest felé a 39-es kilométertől, Tatabányától egészen a 27-es kilométerig, Zsámbékig lezárták. Az Útinform ügyeletese még kora este azt mondta az [origo]-nak, hogy "nagyon nagy káosz van" az autópályán. A rendőrök az 1-es főútra terelték a forgalmat, azonban van olyan autós, aki "egy órája nem mozdult se előre, se hátra".

A rendőrök az érintett szakaszról több autóst visszakísértek a leállósávon a M1-es melletti 1-es főútra, ám a megfordulni nem tudó, nehéz teherautóknak a mentés teljes ideje alatt a helyszínen kell várakozniuk.

Fülep Zoltán tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője a helyszínről az MTI-nek telefonon elmondta: tart a jármű ellenőrzése, "eddig az derült ki, hogy a rakományt jól rögzítették és megfelelő módon jelölték is a járművön".

Fülep Zoltán tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője elmondta: a veszélyes anyagok elszállításra szállítókonténerek érkeztek Tatabányáról, amelyekkel egy kijelölt gyűjtőhelyre vitték az anyagokat. Az áru átpakolása után a feltorlódott kocsisort lassan, egy sávon, a forgalmat időnként megállítva engedték el; s miután elszállították a sérült román kamiont is, nem sokkal ezelőtt teljesen megindították a forgalmat az M1-es autópályán - közölte az alezredes.

A nitrolakk fokozottan tűz- és robbanásveszélyes folyadék. Az anyagot elsősorban a famegmunkáló- és a bútoriparban használják, például székek, szekrények, lambériák és egyéb fafelületek védelmére, díszítésére.