Elpusztult őssejteket is lefoglaltak

Vágólapra másolva!
Találtak elpusztult őssejteket az illegális őssejtkezeléssel kapcsolatban lefoglalt anyagban - írja a Népszabadság. Az MTV Híradója szerint a gyanúsítottakat a fővárosi Nyírő Gyula kórház területén tartóztatták le. A kórházban belső vizsgálat indult.
Vágólapra másolva!

Gyerekek is kaptak illegális őssejtkezelést az emberi test tiltott felhasználásával gyanúsított orvosoktól Magyarországon - jelentette az MTV Híradója. Azt még nem tudni, hogy pontosan hány emberen végeztek beavatkozást.

A Híradó szerint a gyanúsítottak közül hármat a fővárosi Nyírő Gyula kórház terültén fogták el. A nyomozók lefoglaltak többek között egy fiolát, amelyben emberi eredetű fehérje volt, de azt még vizsgálják, hogy őssejtekről van-e szó. Lefoglaltak sóoldatot is, de egyelőre nem feltételezik, hogy az illegális kezeléseket végzők becsapták volna a pacienseket.

Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat Népszabadságnak nyilatkozó igazgatója szerint a lefoglalt anyagban találtak néhány, már elpusztult őssejtet. A rendőrök lefoglaltak hűtőtáskákat is, de ezeknek tartalma még nem ismert. A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint újabb gyanúsítottak is várhatók az ügyben.

A Nyírő Gyula kórház vezetése közölte, a kórháznak azt a területét, ahol letartóztatták a gyanúsítottakat egy magáncég bérelte tőlük, de belső vizsgálatot indítanak.

A rendőrség közölte, azokat, akik igénybe vették az illegális szolgáltatást, nem vonják felelősségre. A r endőrök még vizsgálják azt is, honnan szerezhették az elhalt embriókat, amelyekből állítólag kinyerték őssejteket.

A rendőrség kedden közölte, hogy őrizetbe vettek négy embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy számos alkalommal végeztek pénzért őssejtkezelést, miközben erre nem volt engedélyük. Az egészségügyi tárca szerint a világon sehol nem végeznek ilyen kezelést hivatalosan, Magyarországon pedig még emberi őssejtkutatásra sem kapott engedélyt egyetlen cég sem. A letartóztatott személyeket "emberi test tiltott felhasználása" bűncselekménnyel gyanúsítják.

A gyanúsítottak között van egy ismert magyar plasztikai sebész és egy ukrán származású professzor is. A professzor korábban Barbadoson működtetett egy hasonló tevékenységet végző intézetet (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).