MTV Híradó: Emberhalált vizsgálnak az őssejtügy kapcsán

Vágólapra másolva!
Az őssejtügy újabb felvonásaként egy férfi halálát vizsgálják a hatóságok a Magyar Televízió Híradója szerint. Közben kiderült, hogy az őssejtekkel kísérletező IRM Zrt.-t fel fogják számolni.
Vágólapra másolva!

Egy férfi halálát is vizsgálja az orvosszakértő az illegális őssejt-kezelések kapcsán - értesült a Magyar Televízió Híradója. A rendőrök részletes nyilvántartások alapján próbálják összeszámolni, hányan és milyen betegségekre kaptak őssejtkezelést. A rendőrök azt is vizsgálják, hogy mennyi abortált magzat kellett az illegális beavatkozásokhoz.

Eddig három kórházról derült ki, hogy hivatalosan is kapcsolatban állt a kaposvári kutatócéggel. Még vizsgálják, hogy a szerződések alapján tudományos célra igényelt maradványok mellett voltak-e más, esetleg külföldi feketepiaci forrásai is a gyanúsítottaknak.

Vége az IRM-nek

Felszámolják az IRM Magyarország Zrt.-t - tudta meg az RTL Híradó. Ez az a cég, amelyik őssejt-kísérleteket végzett 2007 óta Kaposváron. A cég munkatársait hétfőn fogták el és azóta előzetes letartóztatásban vannak tiltott őssejt-beültetés miatt. Az IRM-nek több ismert tulajdonosa is van, köztük az ismert Munkácsy-gyűjtő, Pákh Imre.

Pákh Imre négy évvel ezelőtt beszélt befektetéséről, az őssejt-kutatásról az RTL Klubnak. Arról is beszámolt, hogy édesapja hasonló kezelést kapott Barbados szigetén. Azóta a barbadosi intézet Magyarországra költözött, amibe pénzzel is beszállt a milliárdos műgyűjtő és a most letartóztatott orvosok. A szükséges engedélyeket azonban nem kapták meg.

Az engedélyekre az orvosok nem vártak sokat, mert a rendőrség gyanúja szerint ezek nélkül kezdték el az embrionális őssejt-beültetéseket. Erről a Magyar Hírlapnak beszélt az ukrán-amerikai Julij Baltaytis professzor, akit a rendőrök hétfőn szintén elfogtak. Azt mondta, "Abban az esetben, ha egy nő (...) határozott igent mondott az abortuszra és döntését anyagi ellenszolgáltatás kilátásba helyezése nélkül, szabad elhatározásból hozta meg, akkor a beavatkozás után azt a sokak életét megmentő vagy életminőségét javító emberi szövetcsoportot nem kellene kidobni a szemétbe."

Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője azt mondta: vizsgálják a beszerzést, nem elképzelhetetlen, hogy ilyen abortumokról van szó. Ennél többet azonban az őssejtek beszerzéséről a rendőrök nem mondanak, ahogy az őssejtkutatást támogató Pákh Imre ügyvédje sem. Nagy Krisztina szerint Pákh Imre nem vett részt a mindennapi munkában, őt nem is kellett, hogy mindennap tájékoztassák. A műgyűjtő abban a hiszemben volt, hogy minden az engedélyeknek megfelelően megy a klinikán. Az ügyvédnő elmondta, hogy a tulajdonosok a botrány után kezdeményezték az IRM nevű cég felszámolását.