Cáfolja a XVI. kerület a csatornaépítés körüli mutyihírt

Vágólapra másolva!
130 milliós pótmunkáért fizetett a XVI. kerületi önkormányzat a Csömöri út csatornahálózatát felújító cégnek a Népszabadság szerint. Az önkormányzat cáfol, mondván minden dokumentum nyilvános, minden szabályosan zajlott.
Vágólapra másolva!

Cáfolta a XVI. kerületi önkormányzat pénteken azt a korrupciógyanúról szóló lapinformációt, amely szerint a Csömöri úti csatornaberuházás kivitelezője 160 millió forintos pótmunkaigényt nyújtott be, amelyből 130 milliós pótmunkadíjat meg is szavaztak.

Kovács Raymund, a kerület fideszes alpolgármestere azt közölte, hogy a valóság az, hogy az önkormányzat a csatornaépítéshez kapcsolódó, kiegészítő munkálatokra közbeszerzési pályázatot írt ki, és így a nyertessel 130 millió forint vállalkozói díjban állapodtak meg.

Közlése szerint a Népszabadság "Korrupciógyanús pótmunkadíjazás miatt tesz feljelentést egy MSZP-s politikus" címmel csütörtökön megjelent cikkében tévesen szerepel az az állítás is, hogy a képviselők "a hivataltól egy egyoldalas dokumentumot kaptak, a teljes iratcsomag átadását megtagadták tőlük". Valójában az egyoldalas levél arról szólt, hogy bármikor megtekinthetik a hivatalban a több ezer oldalas dokumentációt.

A képviselők ezek után egy teljes délelőttöt töltöttek a dokumentációk tanulmányozásával, ehhez szakértői segítséget is kaptak - tette hozzá az alpolgármester.

Mint hozzátette, alaptalan az a megállapítás is, hogy a nyilatkozók által "gyanúsnak" tartott kiegészítő beruházásról a fideszes irányítású önkormányzat döntött. Erről ugyanis közbeszerzési eljárás keretében - átruházott hatáskörben - a szocialista Kovács György képviselő által vezetett Közbeszerzési Bizottság határozott, egyhangú szavazással.

A Népszabadság azt írta korábban, hogy feljelentést tesz a rendőrségen a XVI. kerületi önkormányzat szocialista frakcióvezetője, mert szerinte korrupciógyanús az egyik helyi csapadékcsatorna-építési beruházás. Molnár Gyula a lapnak elmondta: a Csömöri úti építésre az önkormányzat 460 milliós keretet különített el, a közbeszerzési pályázaton pedig egy gödöllői cégé lett a legalacsonyabb vállalási ár: 346 millió forint. A cég idővel 160 milliós "pótmunkaigényt" nyújtott be, előre nem látott költségeikre. A fideszes irányítású önkormányzat végül 130 milliós pótmunkadíjat megszavazott.

A pótmunka indoka állítólag az, hogy a rendkívül csapadékos időjárás miatt megnövekedett talajvizet ki kellett szivattyúzni. Molnár szerint a többi indok is olyan munkák elvégzését jelölte meg, amelyek a beruházás befejezése után már nem ellenőrizhetők - közölte a napilap.