Karibi szexterápiákban is utazott az őssejt-gyanúsított

Vágólapra másolva!
Az öregedés megállítását és a szexuális teljesítmény fokozását is ígérte az az őssejtkezeléseket végző barbadosi klinika, amelynek a magyarországi őssejtügy egyik gyanúsítottja dolgozott korábban. Az [origo] beszélt egy tekintélyes brit őssejtkutatóval, akit pár éve vacsorára hívtak a barbadosi intézet ukrán képviselői, és úgy emlékszik, hogy "teljesen borzasztó" dolgokat hallott tőlük.
Vágólapra másolva!

Rövid idő alatt hatalmasat fordult a világ Yuliy Baltaytisszal. Már négy napja a magyar rendőrség őrzi, és ha beigazolódik az ellene felhozott gyanú, akkor akár huzamosabb időre is börtönbe kerülhet. Pár évvel ezelőtt azonban még a világ egyik legszebb helyén, Barbados szigetén volt tudományos igazgató egy egészségügyi kezeléseket végző intézetnél. Az Institute for Regenerative Medicine (IRM) nevű központ a Los Angeles Times 2005-ös cikke szerint 2004 nyarán nyitott meg, és azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy már akkor olyan őssejtkezeléseket ajánlott, amelyeket a tekintélyes orvosi szervezetek még most is fenntartással kezelnek.

Hasonló tevékenység miatt rendelték el Baltaytis letartóztatását is, az amerikai állampolgárságú férfit ugyanis a Nemzeti Nyomozó Iroda azzal gyanúsítja, hogy illegális őssejtkezeléseket hajtott végre Magyarországon három társával - egy ukrán és két magyar állampolgárral - együtt. A férfi a Los Angeles Times szerint maga is ukrán származású, és már a barbadosi munka előtt is együttműködött egy amerikai pszichiáterrel, az őssejtklinikákat üzemeltető William C. Raderrel a Bahamákon és Európa közelebbről meg nem nevezett országaiban.

Londoni vacsora ukránokkal

A barbadosi központ megnyitása előtt az IRM több képviselője igyekezett az őssejtkutatásban nemzetközi hírnevet szerzett szakemberek támogatását is megnyerni. 2003-ban például Londonban vacsorára hívták az egyik legrégebbi és legtekintélyesebb brit egyetem, a King's College kutatóját, Stephen Mingert és több kollégáját. Minger az [origo]-nak telefonon azt mondta, rémlik neki Baltaytis neve, úgy emlékszik, hogy ő is ott volt a vacsorán. "Három ukrán volt jelen, különböző adatokat prezentáltak, és azt mondták, hogy ukrán tudományos lapokban jelentek meg cikkeik. Ígérték, hogy ezeknek az angol fordításait is be fogják mutatni, de ez nem történt meg" - idézte fel a brit kutató a vacsorán elhangzottakat.

Minger azt mondta, megdöbbenéssel hallgatták az IRM-esek beszámolóját. "Teljesen elborzadtunk azon, amit hallottunk. Nem volt világos, hogyan tesznek szert az őssejtekre és az embriókra, és az sem, hogy milyen módon hajtják végre a kezeléseket" - magyarázta a kutató, hozzátéve, azon különösen meghökkent, amikor az egyik ukrán elmondta, hogy a saját szívébe is juttatott be őssejteket.

Minger szerint sem ő, sem londoni kollégái nem működtek együtt semmilyen formában később az ukránokkal, de több újságcikkből is tudható, hogy az IRM fogadott pácienseket. Az Independent 2005 októberében számolt be róla, hogy több tucat brit nő utazott Barbadosra az IRM klinikájára, amely úgy reklámozta magát, hogy őssejtkezelésekkel lassítani tudja az öregedést, és javítja a páciensek szexuális életét. "Ez a legtermészetesebb módja a gyógyulásnak" - idézte a brit lap az IRM igazgatóját, Barnett Suskindot, aki szolgáltatásaik eredményeit így foglalta össze: "Jobban jár az agyad, jobban alszol, jobban nézel ki. Javul az életminőséged, akárcsak a libidód."

Elégedett páciens, aggódó orvosok

Az Independent beszélt az egyik pácienssel is, aki lelkendezve mesélt a kezelésről. A London egyik előkelő negyedében élő 57 éves asszony azt mondta: "Egy nagyon kényelmes hotelszobában voltam elszállásolva, feküdtem az ágyon, és sós oldatot csepegtettek az ereimbe. Majd a tűhöz hozzácsatoltak egy nagy fecskendőt tele őssejtekkel, és lassan a karomba nyomták". A nő szerint az egész nem tartott tovább másfél óránál, és nem is érezte magát rosszul, a kezelés után megfürdött, majd elment vacsorázni.

Az asszony állítja, hogy a kezelés használt, a bőre például sokat javult, de az Independent szerint az IRM-et vezető Suskind is elismerte, hogy valójában ők sem tudják, mi zajlik le a szervezetben az őssejtek bejuttatása után. Épp ez az, amelyre az őssejtkutatással foglalkozó szakemberek figyelmeztetnek, akik szerint az ilyen típusú kezelések azért veszélyesek, mert egyelőre nincsenek alapos és megnyugtató klinikai vizsgálatok a hatásaikról.

IRM Magyarországon is

Stephen Minger az [origo]-nak azt mondta, tudomása szerint a barbadosi klinika nagyjából egy évvel ezelőtt bezárt. Hasonló néven alakult meg azonban 2007-ben az a magyarországi cég, amelynek egyik tulajdonosát, a tévéműsorokból is ismert plasztikai sebészt, Seffer Istvánt is őrizetbe vették az őssejtügyben nyomozó rendőrök.

Az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. nevű céget 2007 nyarán alapították, és ez a vállalkozás nyitott meg néhány hónappal később egy őssejtkutató laboratóriumot Kaposváron. Az akkori sajtótájékoztatón részt vett a laboratórium főkonzulenseként bemutatott Baltajtisz is, aki az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy az európai kutatási standardoknak megfelelő laboratóriumban minden feltétel adott a gyógyító munka megkezdésére. Ehhez azonban nem kapott engedélyt az IRM, és Seffer István testvére szerint az egyéb jogosítványokat is megvonták a cégtől, amely közel van a teljes megszűnéshez.

Ukrajnába vezető szálak

A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatásából az nem derül ki, hogy honnan szerezték az őssejteket a gyanúsítottak, de azt elárulták, hogy az egyikük egy ukrán állampolgár, Natalia K., aki a rendőrségi közlemény szerint a "kezelésekhez szükséges dózisokat" készítette. Amerikai és angol újságcikkekből lehet tudni, hogy a vitatott őssejtkezelésekhez a hátteret több esetben is ukrán kutatók adták.

"Legalább három klinika gyökerei is az ukrajnai Harkovban működő Kriobiológiai és Kriogyógyászati Problémák Intézetéhez vezetnek vissza. Az intézetet 1972-ben alapították, és a gyógyászatban és mezőgazdaságban használatos biológiai minták lefagyasztásának technikáit kutatja" - derül ki a Los Angeles Times 2005 februári cikkéből. Hasonló következtetésre jutott a BBC munkatársa, Matthew Hill is, akinek Az őssejt-átverés című rádióriportját 2006-ban sugározta a brit közszolgálati adó. Hill a Daily Mailben megjelent beharangozó cikkében azt írta, hogy a Baltajtiszt is foglalkoztató barbadosi klinika is innen szerezte az őssejteket. A brit újságíró fel is kereste a harkovi intézetet, de nem álltak szóba vele.