Kirúgták a BKV személyzeti vezetőjét

Vágólapra másolva!
Távozik a BKV-tól a humánpolitikai igazgató, aki a Magyar Nemzet szerint már hónapokkal ezelőtt megkapta mintegy százmilliós végkielégítését, mégis tovább dolgozott a cégnél. Szalainé Szilágyi Eleonóra most végleg távozik, végkielégítést nem kap.
Vágólapra másolva!

Távozik a BKV humánpolitikai igazgatója, Szalainé Szilágyi Eleonóra, megüresedett helyére a BKV pályázatot ír ki - közölte a fővárosi közlekedési cég. Szalainé menesztéséről Kocsis István vezérigazgató döntött, miután a sajtóban megjelent: a személyzeti vezető már kapott végkielégítést a BKV-tól, mégis havi 4 millióért dolgozik tovább a cégnél.

Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy a humánpolitikai igazgató annak ellenére dolgozik tovább, hogy tavaly márciusban százmilliós végkielégítéssel távozott a közlekedési vállalattól. Ezután Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Kocsis István BKV-vezérigazgató is vizsgálatot indított. A BKV a hírre akkor úgy reagált, hogy a személyzeti igazgató nem bruttó 4 milliót, csak 1,2 milliót keres havonta, a végkielégítésről szóló hírt azonban személyiségi jogokra hivatkozva nem kommentálta. (Bővebben korábbi cikkünkben olvashat erről.)

Szalainét július 27-ével menesztik a BKV-tól. A cég közleménye szerint Szalainé nem ajánlotta fel korábban megkapott végkielégítése visszafizetését, amikor egyeztetett a BKV vezérigazgatójával. A távozó igazgatót semmiféle járandóság, így céges autója sem illeti meg - áll a közleményben.

Vitézy: Jogi útra is terelhető a vita

Kár érhette a BKV-t Szalainé végkielégítési ügyében, és ha nem sikerült megegyezni vele a juttatásokról, akkor jogi útra kell terelni a vitát - mondta Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának (fb) Fidesz által delegált tagja a testület hétfői ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Vitézy Dávid elmondta, hogy a BKV hitelessége forog kockán, ha "napirendre térnek efölött". Szerinte az ülésen kiosztott dokumentumokból kiderül, hogy Szalainé 16 milliós titoktartási juttatást is kapott, amire egy állami cégnél "nehéz választ találni".

Kérdéses, hogy mennyiben módosítja a helyzetet az, ha a humánpolitikai igazgató a meghosszabbított felmondási idejének végén már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, tehát nem járna neki végkielégítés - mondta Vitézy. Szerinte kérdéses az is, hogyha 2,7 millió forint volt Szalainé törzsbére, akkor miért 4 millió forintos átlagbérrel számolták ki a végkielégítését.

Vitézy Dávid elmondása szerint azt javasolta az fb-nek: kezdjenek tárgyalásokat a volt humánpolitikai igazgatóval, hogy arra a minimális szintre csökkentsék végkielégítését, amelyet a törvény előír, a különbözetet pedig Szalainé fizesse vissza. Ezt a javaslatát - közlése szerint - nem támogatták.

Székely Gábor, az fb elnöke újságíróknak azt mondta: a cég belső ellenőrzési igazgatósága tíz napon belül kivizsgálja az esetet, amit a bizottság megtárgyal. Hangsúlyozta: bár a szerződés megkötése jogszabályba nem ütközik, a belső vizsgálatnak azt is ki kell derítenie, hogy erkölcsös-e ilyen szerződést kötni.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban a sajtótájékoztatón azt mondta: Szalainé önmaga mondott le "a körülmények" miatt s a belső vizsgálat deríti majd ki, hogy miért maradt a cégen belül "titokban" az ő további foglalkoztatásával kapcsolatos információk. Hangsúlyozta: akár személyi következményekkel is járhat a vizsgálat, de arról nem tudott nyilatkozni, hogy anyagi következmények felmerülhetnek-e.