Vágólapra másolva!
A Fidesz politikusainak népszerűsége nőtt, a szocialistáké csökkent - derül ki a Századvég és a Forsense közös júniusi közvélemény-kutatásából. A kutatás szerint az elmúlt három hónapban Orbán Viktor népszerűsége tovább nőtt, ennek az időszaknak a legnagyobb vesztese pedig a korábban az élmezőnyben lévő Szili Katalin.
Vágólapra másolva!

Az előző negyedévhez képest a Fidesz politikusainak átlagosan 2 ponttal nőtt a rokonszenvindexük a 0-tól 100 pontig terjedő skálán, míg az MSZP-politikusoké 1 ponttal csökkent. Így a korábbi 11 pontos különbség tovább növekedett - áll a felmérésről szóló közleményben. Most átlagosan 14 ponttal népszerűbbek a Fidesz politikusai, mint az MSZP-sek.

A népszerűségi lista első hét helyén hat Fidesz-politikus található, egyetlen kivétel a második legjobb átlagosztályzattal bíró Sólyom László köztársasági elnök. Orbán Viktor Fidesz-elnök népszerűsége nyolc ponttal emelkedett az elmúlt három hónapban.

Az első negyedévi pozíciókhoz képest nem változott jelentősen az országosan ismert politikusok megítélése. A politikai elit népszerűsége továbbra is rosszabb a közepesnél. Változás ugyanakkor, hogy júniusban a népszerűségi index hat politikusnál is meghaladta a közepes értéket. Ilyet 2008 februárja óta nem tapasztaltak a felmérés készítői. Az élen Kósa Lajos debreceni polgármester végzett 63 ponttal, őt követi Sólyom László államfő, Orbán Viktor, Schmitt Pál Fidesz-alelnök, Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök és végül 50 ponttal Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője.

Változás, hogy Morvai Krisztinát, a Jobbik európai parlamenti képviselőjét már a kérdezettek mintegy háromnegyede ismeri. A listán szereplő két jobbikos politikus közül ő a népszerűbb, Vona Gábor, pártelnök ismertsége alacsonyabb, róla a választópolgárok 55 százaléka tudott véleményt mondani. A hazai politikai élet két új szereplője osztja meg legerősebben a közvéleményt, ami határozott elutasítást jelent a kormánypárti szavazók és a bizonytalanok körében, és jelentős támogatást az EP-választás után megerősödő jobboldali radikálisok táborában.

A népszerűségi lista utolsó öt helyét három szocialista és két SZDSZ-es politikus foglalja el. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő megítélése három ponttal javult az első negyedévi mélyponthoz képest, de 29 ponttal így is ő a lista utolsó helyezettje. Bajnai Gordon pozíciója tovább romlott 2 ponttal, miközben ismertsége 98 százalékra emelkedett.

A közlemény-kutatás szerint a korábban az élmezőnyben lévő Szili Katalin az elmúlt három hónap egyik legnagyobb vesztese. A politikus népszerűségéből 5 pontot vesztett, így a másodikról a nyolcadik helyre szorult vissza. Ezzel együtt továbbra is ő maradt a legnépszerűbb szocialista politikus. Fodor Gábor Szili Katalinhoz hasonló mértékű visszaesést könyvelhetett el. A Századvég és a Forsense június 8. és 17. között végezte a közvélemény-kutatást, melynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt embert kérdezett meg.