Főnyereménynek tűnt a pedofíliával gyanúsított bébiszitter

Vágólapra másolva!
"Látszott, hogy imádja a gyerekeket" - így jellemezte az [origo]-nak egy édesanya azt a bébiszitterkedő férfit, akit pedofil bűncselekményekkel gyanúsít a rendőrség. A nő elégedett volt a férfi munkájával és sok más család is jelentkezett a rendőrségnél, hogy megvédjék a bébiszittert. A rendőrség ugyanakkor azzal gyanúsítja a férfit, hogy közel harminc rábízott gyereket molesztált.
Vágólapra másolva!

"Kedves ősök! Ha valóban a legjobb, bababarát babysittert keresitek - nos, megtaláltátok!!! Káros szenvedélyektől mentes, minden szempontból rugalmas, hatalmas energiával, szeretettel és kreativitással!!! 3 hónapos kortól ..." - ezzel a szöveggel adott fel apróhirdetést az iwiw közösségi portálon június 1-jén egy férfi, akit nem sokkal később pedofília gyanújával tartóztatott le a rendőrség. A 31 éves K. Lászlót június 10-én, egy újpesti bölcsődénél fogták el a rendőrök, miután bébiszitteri munka ígéretével odacsalták.

A büntetlen előéletű férfi ellen egy anya tett feljelentést még márciusban, kétéves gyereke szerint ugyanis a bébiszitter fajtalankodott vele. A kisgyereket meghallgatta egy kirendelt pszichológus szakértő, aki megállapította, hogy a gyerek élményszerűen mesélte el a történteket, ezért valószínűleg valóban molesztálták.

Az eljárás során folyamatosan hallgat ki a rendőrség további olyan családokat, amelyeknél K. László gyermekfelügyeletet vállalt. Eddig 28 esetben merült fel a gyanú, hogy a bébiszitter szemérem elleni erőszakot követhetett el a rábízott gyerekek ellen - mondta el az [origo]-nak kedden a IV. kerület rendőrkapitánya, Baranyi József alezredes. A kapitányságvezető szerint arra lehet számítani, hogy a következő napokban még emelkedni fog a Budapestről és Pest megyéből érkező bejelentések száma.

A 28 gyanús esetben a szülők arról számoltak be, hogy furcsa viselkedésen kapták a gyerekeiket. A szülők azután kezdtek gyanakodni, hogy a gyerekeik beszélni kezdtek a nemi szerveikről, illetve megérintették azokat a szülők jelenlétében. A nagyobb gyerekek pedig beszéltek is arról, ami történt velük - tette hozzá Baranyi.

Az újpesti rendőrkapitány elmondta: mindössze kilenc hónapos a legfiatalabb feltételezett áldozat, a legidősebb pedig hétéves. A gyerekeket, akik között fiúk és lányok egyaránt vannak, orvosszakértő fogja megvizsgálni, ahogy az az első, feljelentést tévő anya gyerekével ez már meg is történt.

Baranyi szerint olyan esetekben nem merült fel a molesztálás gyanúja, amikor a bébiszitter csupán néhány órán át vigyázott a gyerekekre. Három napos volt az az együttléti minimum, amikor a bűncselekmény megtörténhetett - mondta a kapitányságvezető az eddigi kihallgatások tapasztalatai alapján.

"Rögtön pedofilnak néznek"

2007-ig visszamenőleg lehet találni K. László által feladott apróhirdetéseket több különböző internetes oldalon. Az iwiwen, a bébiszitter adatlapján azonban az áll, hogy már több mint hat éve foglalkozik gyermekfelügyelettel. A rendőrség szerint a bébiszitter ingyen vagy nagyon olcsón dolgozott. "Van más jövedelem forrásom, és igazából ingyen is vigyázok picurokra, és vigyáznék is, de ezzel az a baj, ha így hirdetek, rögtön pedofílnak néznek" - írta a férfi az egyik apróhirdetésére érkező, az árat furcsálló hozzászólásra.

A rendőrkapitány szerint sok olyan család is felhívta a rendőrséget, akik arról akartak beszámolni, mennyire meg voltak elégedve a bébiszitterrel. "Ő a mi őrző angyalunk, akit Isten küldött hozzánk. Őt csak szeretni lehet. Imádjuk !" - ez a vélemény olvasható K. Lászlóról az iwiwen is. A dicsérő szöveget márciusban írta valaki két, nem egészen hároméves kisgyerek neve alatt regisztrálva.

"Azt láttuk, hogy a gyerek imádja"

Az az édesanya is nehezen tudja elképzelni, hogy gyerekeket molesztált volna K. László, aki egy nőknek szóló internetes fórumon számolt be munkaadói tapasztalatairól a bébiszitterrel kapcsolatban. Neve elhallgatását kérve az anya levélben válaszolt az [origo] kérdéseire. Azt írta: 2007 őszétől 2008 tavaszáig alkalmazták a férfit, aki hetente, kéthetente egyszer vigyázott az akkor hároméves kisgyerekre: hazahozta a bölcsődéből, játszóterezni, sétálni vitte. Az édesanyát a rendőrség még nem hallgatta ki, de száz százalékig biztos abban, hogy az ő kisgyereküket nem bántotta.

A családi hirdetésben és ügynökségeken keresztül is keresett bébiszittert. K. Lászlót összesen körülbelül 200 érdeklődő közül választották ki. "Ő elsőként a gyereknek köszönt, gyakorlatilag négykézláb jött be a lakásba. Látszott, hogy imádja a gyerekeket, rögtön elkezdtek játszani. A gyerek elkezdett neki mesét "olvasni", amit nekünk még sosem... Azonnal egy hullámhosszon voltak" - mesélte az édesanya.

Az anya szerint a rendőrség közlésével szemben a férfi nem volt hajléktalan, albérletben lakott a XVII. kerületben, és elsősorban internetes távmunkából élt. A férfi referenciákat is adott: az anya három korábbi munkaadóval beszélhetett, és mindannyian csupa jót mondtak - a beszélni tudó, nagyobb gyerekek is. A referenciául szolgáló családok között volt olyan is, akik a nyaralásukra is magukkal vitték a bébiszittert.

Az [origo]-nak nyilatkozó édesanya szerint a bébiszitter minden ellenkezés nélkül belement abba, hogy új munkaadói lefénymásolják a személyijét és a lakcímkártyáját. A szoktatási időszakban a férfi mellett volt a kisgyerek nagymamája is. Ő szintén nem látott semmi gyanúsat. Az édesanya szerint biztosan észrevették volna, ha történt volna valami, mert a gyerek nagyon érzékeny, az is meglátszik rajta, ha csúnyán szólnak rá a bölcsiben. "Azt láttuk, hogy a gyerek imádja, várja, szeret vele játszani, tanul tőle."