A hét végén kerül Gyurcsány az MSZP-alapítvány élére

Vágólapra másolva!
Több mint három hónappal bukása után foglalja el a korábban megígért pártalapítványi vezetői posztot Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő és MSZP-elnök. Gyurcsány egy évente több százmillió forintból gazdálkodó szervezet fog irányítani, amelynek feladata a párt szellemi, tudományos hátterének építése.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök július 4-én veszi át a Táncsics Mihály Alapítvány vezetését - mondta Lamperth Mónika távozó kuratóriumi elnök hétfőn az MTI-nek, miután tájékoztatta a parlamenti frakciót az alapítványban végzett közel egyéves tevékenységéről. A bíróság június 17-én jegyezte be a változást a kuratórium élén, a döntés 15 napon belül lép hatályba - mondta az MSZP elnökhelyettesi posztját is betöltő Lamperth Mónika.

Az MSZP április elején jelentette be, hogy a miniszterelnökségről lemondott, majd a pártelnöki poszton is megbukott Gyurcsány fogja vezetni a szocialisták pártalapítványát. Ezzel az egykori miniszterelnök egy fontos pozícióhoz jut, de közben háttérben tud maradni. "Ideológusként érkezett az MSZP-be, így természetes volt, hogy ilyen terepen folytassa tovább" - mondta az [origo]-nak korábban Gyurcsány egyik munkatársa.

A szerep nem lesz idegen a politikus számára: a korábban üzletemberként tevékenykedő Gyurcsány az ezredfordulón a baloldalról szóló cikkek írásával, ideológiai kérdések felvetésével tűnt fel.

Az alapítványt a szocialista párt 2003-ban hozta létre, miután egy akkor elfogadott jogszabály lehetővé tette, hogy a parlamenti pártok - a nekik juttatott állami pénzek mellett - kutatásra, tudományos tevékenységre, tanulmányok készítésére is kapjanak pénzt. A pártok alapítványai szavazatarányosan kapnak költségvetési támogatást. Ez alapján az elmúlt években a szocialisták alapítványa kapta a legtöbb pénzt, az Állami Számvevőszék adatai szerint 2005-ben például 444,3 millió, 2006-ban 477,2 millió állami forintot.