Vona már a kormányzásra készítené a Jobbikot

Vágólapra másolva!
A kormányzásra kell készülnie a Jobbiknak, hisz ezt üzente a társadalom az EP-választásokon - mondta Vona Gábor, a párt elnöke a szombati pártkongresszuson. Vona szerint minden politikai erőnek újra kell fogalmaznia magát, a Jobbik pedig be fog kerülni a parlamentbe. Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője arról beszélt, hogy milyen frakcióba ülhetnek majd a párt képviselői.
Vágólapra másolva!

A társadalom azt üzente nekünk, hogy a Jobbik kezdjen el készülni a kormányzásra - mondta európai parlamenti választási eredményüket értékelve Vona Gábor elnök a parlamenten kívüli párt szombati kongresszusa előtt tartott sajtótájékoztatón. A jobboldal-baloldal felosztás már meghaladott: a valódi törésvonal a nemzeti és a nemzetellenes erők között húzódik - tette hozzá Vona már a kongresszuson.

A politikus a Budapest Kongresszusi Központban arról is beszélt: lenézett kispártból mára "megkerülhetetlen középerővé" vált a Jobbik. A párt szerinte választási lehetőséggé lett a balliberális "bukottak bandája" és a Fidesz vezette polgári liberális tábor mellett. A Fidesszel kapcsolatban hozzátette: "ez a narancs mindig savanyú, és abban sem vagyok biztos, hogy a miénk".

A párt minimális célja az kell legyen a következő országgyűlési választásokon, hogy bármilyen nemzetellenes törvény meghozatalát meg tudja akadályozni, nemzetpolitikai kérdésekben pedig tűzön-vízen át tudja vinni akaratát - mondta Vona.

"A Jobbik néhány hónap múlva be fog jutni a magyar Országgyűlésbe" - mondta Vona Gábor, aki szerint "ma Magyarországon egyszerű jobbikos plakátragasztónak lenni nagyobb dicsőség, mint bármelyik parlamenti párt elnökének lenni".

A pártelnök szerint meg kell erősíteni a szervezetet, mert az az európai parlamenti kampány végén már "remegett". Mint mondta, a működést például újabb helyi szervezetek létrehozásával, az országos választmány felállításával, a helyi választmányok erősítésével, program-előkészítő bizottság és hivatali adminisztráció felállításával, a partnerekkel való együttműködés elmélyítésével lehet profibbá tenni.

A párt EP-listájának éléről mandátumot szerzett Morvai Krisztina köszöntőjében arról beszélt, egyedül azon csodálkozik, hogy a Jobbik még csak a voksok 15 százalékát szerezte meg. Szerinte ez az országgyűlési választásokon ennél is több lesz, mert eddig sokakhoz nem jutott el a Jobbik üzenete.

A tanácskozás célja a választási eredmény értékelése, a jövő feladatainak meghatározása, valamint az alapszabály módosítása "apróbb pontokon". A cél, hogy "még jobban, még hatékonyabban, még erőteljesebben, de ugyanazt folytassuk", amit eddig - mondta Vona. Azt is megjegyezte, hogy rajtuk kívül minden nagyobb politikai erőnek újra kell fogalmaznia magát.

A Jobbik EP-listájának második helyéről Brüsszelbe került Balczó Zoltán arról beszélt, hogy képviselőik az ottani frakcióalapítási tárgyalások során három fő csatlakozási feltételt támasztanak. Ezek a lisszaboni szerződés elutasítása, hogy "magyargyűlölő párt ne legyen benne", valamint az, hogy "minden esetben közösen fognak együttműködni".

Balczó azt is elmondta, hogy nincs arról szó, hogy mindenáron csatlakozni akarnának valamelyik frakcióhoz, hiszen függetlenként is fontos szerepet játszhatnak.