Retkes Attila átszabná az SZDSZ frakcióját

Vágólapra másolva!
Retkes Attila lépett előre az SZDSZ legesélyesebb elnökjelöltjévé. A poszt betöltéséről július 12-én dönt majd a párt tisztújító küldöttgyűlése. Retkes előre kijelentette: változásokat akar az SZDSZ parlamenti frakciójának vezetésében, és ez Kóka Jánost is érzékenyen érintheti majd, akivel "mások a politikai nézeteik".
Vágólapra másolva!

Július 12-én, vasárnap tartják az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlését - jelentette be Retkes Attila, a párt egyik elnökjelöltje a párt országos tanácsának (OT) rendkívüli, szombati ülése közben újságíróknak. A küldöttgyűlésen megválaszthatják a szabad demokraták új elnökét és a párt tizenkét ügyvivőjét.

Retkes Attila azt is elmondta, megválasztása esetén változásokat szeretne az SZDSZ parlamenti frakciójának vezetésében. Hozzátette, hogy személy szerint nincsen problémája Kóka Jánossal, de mások a politikai nézeteik.

Az országos tanács üléséről kiszivárgott információk szerint július 6-ig lehet elnököt és ügyvivőket jelölni. Nekik július 8-ig van idejük, hogy hivatalosan elfogadják a felkérést. A jelöltek listáját július 9-én a párt honlapján is közzé teszik. Ahhoz, hogy valaki hivatalos elnökjelöltté váljon, négy választmány vagy kilenc csoport támogatására van szükség. Az ügyvivőjelölteknek két választmány vagy öt csoport támogatását kell megszerezniük.

Retkes Attila korábban azt mondta az MTI-nek, hogy azért vállalja az elnökjelöltséget, mert számára is meglepően széles körű támogatást kapott. Állítása szerint négy választmány, a Heves, a Baranya és a Zala megyei, valamint a budapesti is támogatja. Megjegyezte, hogy támogatást kapott több vidéki csoporttól és budapesti kerülettől, valamint az SZDSZ értelmiségi holdudvarától is, amely szavai szerint az utóbbi időben eltávolodott a párttól.

Megválasztása esetén egy valóban hiteles, kiszámítható, következetes SZDSZ megteremtése a célja. Új, a magyar nemzeti liberális hagyományokból építkező politikát akar folytatni, miközben megújítaná a párt szakpolitikáját, elsősorban az önkormányzatiságra, a vidék-, a nemzet- és a gazdaságpolitikára gondol ez alatt - mondta.

A legfontosabb feladatnak a hitelesség megteremtését nevezte, hogy a következő parlamenti választásoknak "teljes erővel és önállóan" vághassanak neki. A párt jövőjéről azt mondta, hogy a június 7-i európai parlamenti választásokon kijózanító pofont kaptak, és most meg kell mutatniuk, hogy képesek-e néhány hónap alatt visszaszerezni a választók bizalmát.

Retkes azt is elmondta, hogy ők nem a Bajnai-kormányt akarják támogatni, hanem egy válságkezelő program azon intézkedéseit, amelyekről úgy látják, hogy összhangban vannak az elveikkel és konkrét szakpolitikai döntéseikkel.