Elmerült a Rábában egy Mikulás

Vágólapra másolva!
Egy Mikulás-ruhás férfi besétált az áradó Rábába és elmerült a folyóban Rábahídvégnél. Azóta sem találják, csak a piros öltözékét sodorta partra a víz. A Rábán még mindig harmadfokú a készültség, de a Duna, a Lajta és a Mura is árad. Mosonmagyaróvárat valószínűleg a vésztározók megnyitásával fogják majd megvédeni.
Vágólapra másolva!

Egy 50 éves rábahídvégi vetette magát az áradó Rábába a községnél szombaton. Át akarta úszni az áradó folyót, de az elsodorta őt a Vas Népe szerint. A vasvári tűzoltók gyalog, a körmendiek motorcsónakkal indultak a keresésére, és még vadvízi kajakosok is segítettek. Közben a Mikulás-ruhát kisodorta a víz a partra. A Vas Népe szerint a Dunát is átúszta már a férfi ilyen ruhában.

A kutatás jelenleg is tart. A rendőrség abban bízik, hogy a férfinek sikerült kimenekülnie a vízből. Épp ezért arra kérnek mindenkit, hogy aki szombaton 11 óra után találkozott R. István rábahídvégi lakossal, értesítse a rendőrséget a 107-es telefonszámon.

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy veszélyes - sok helyen pedig életveszélyes - a megáradt folyók partján tartózkodni. A laza, felázott talajról, csúszós töltésről könnyen a vízbe lehet esni, és a gyors sodrás miatt tragédiával is végződhet a kíváncsiság - közölte Szalai Ferenc sajtóreferens.

Magyarok kenubalesete a Dráva horvát szakaszán

A viharos időjárás és a hirtelen megáradt folyó miatt pénteken délután felborult három kenu a Dráván Horvátországban, és a vízi járművekből a vízbe került 17 magyar állampolgárt, köztük két gyereket a horvát hatóságok segítségével mentették ki - közölte szombaton honlapján a horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS).

A kaproncai (Koprivnica) mentési központot a horvát határőrség fél kettőkor értesítette arról, hogy a folyó Jeskova és Botovo közötti szakaszán felborult három kenu. Kimentésükre a határőrség, a rendőrség, valamint a gyurgyeváci és varasdi vízügyi szakemberek indultak el.

A kilométerekre elsodródott magyarok közül 10 embert Gabajeva Greda település közelében, hetet pedig a repasi közúti hídnál mentettek ki épségben a vízből, és a parton mindenkit elláttak száraz ruhával és forró itallal.

A horvát hatóságok fél öt után zárták le a mentési akciót, amikor a 10 férfit, öt nőt és két gyereket a Berzence-Góla határátkelőnél átadták a magyar rendőröknek.

Komoly áradás a Dunán, Rábán, Lajtán, Murán

Szombat reggel 8 órától Demszky Gábor budapesti főpolgármester elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget Budapesten, így lezárták az alsó rakpartokat. A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) jelentése szerint lassan apad a Duna felső szakasza és az ausztriai mellékfolyók vízszintje is csökken.

A folyó szombaton 12 órakor tetőzött Nagybajcsnál 706 centiméteren. Budapesten továbbra is árad a Duna, vasárnap estére várható a tetőzése. A Duna mentén jelenleg 753 ember dolgozik az árvízvédelemben. A folyam szombat este fog tetőzni Komáromnál, vasárnap kora reggel Esztergomnál, majd még aznap Budapestnél is, itt várhatóan 705 cm-en.

Forrás: MTI
Árad a Rába - Kattintson a képre galériáért!

Pénteken megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Rábán Szentgotthárdnál, bár egy újabb csekély árhullám vonul le a folyó felső szakaszán. Körmendnél viszont még mindig harmadfokú a készültség, bár itt már pénteken tetőzött az ár 519 cm-en, ami rekordnak számít. Gyors apadást várnak, és azt, hogy a Rába áradása Sárvár alatt már nem fogja elérni a harmadfokú készültségi szintet.

A Lajtán valamelyest súlyosabb a helyzet. Valószínű, hogy meg kell majd nyitni a szükségtározókat, hogy megóvják Mosonmagyaróvárat az ártól. A Lajta áradása Ausztriában is komoly gondokat okoz, több hidat le kellett már zárni az ár miatt.

A Mura teljes szakaszán a legmagasabb, harmadfokú készültség van, Letenyénél már 423 centin áll a vízmérce. Itt valószínűleg 470 cm-en fog tetőzni az ár.

Eddig 176 ezer homokzsákot, 1000 fáklyát, 1600 négyzetméter fóliát, 280 köbméter homokot és 250 köbméter kavicsot használtak fel az árvizi védekezés során - közölte a VKKI. Megkezdik a folyók által kimosott szemét begyűjtését is, a VKKI szerint a Rábca sodort el viszonylag nagyobb mennyiségű szemetet. A Mosoni-Dunába pedig egy 10 négyzetméteres olajfolt került be, amit még Budapesten is lehetett látni.