Kórházválasztásban segít egy új honlap

Vágólapra másolva!
Mostantól utána lehet nézni az interneten, milyen minőségűek az ország kórházai, rendelőintézetei. Az Egészségbiztosítási Felügyelet által összeállított adatokat az Indikátorrendszer 2009 honlapján összesítették, ahol rengeteg szabadon összeválogatható statisztika is megtalálható. Az [origo] letesztelte a honlapot, és összehasonlított egy fővárosi és egy vidéki kórházat.
Vágólapra másolva!

Elindult az Indikátorrendszer 2009 nevű internetes szolgáltatás, amely segíthet a kórházválasztásban - közölte az Egészségbiztosítási Felügyelet (EFB). 675 kérdéses kérdőívre válaszoltak az ország kórházai, és ennek alapján alakult ki a végső értékelés. Többek között az is kiderül a honlap adatai alapján, hogy az általunk megjelölt intézményben milyen a betegbiztonság, milyen a szülészetek felszereltsége, hány ágy jut egy kórteremre és így tovább.

Több mint 100 ezer adatból áll a nyilvántartás, az eredményeket nemcsak összehasonlítani lehet, hanem rangsort is felállíthatunk a kórházak között. Az adatok a tavalyi, 2008-as évre vonatkoznak.

Az adatok alapjául szolgáló felmérés alapján úgy tűnik, a betegjogok többé-kevésbé jól érvényesülnek, és a kórházak döntő többségében odafigyelnek például arra, hogy az anya beteg gyermeke mellett maradhasson. Az esetek 28 százalékában azonban egyáltalán nem osztják meg a személyzettel a betegjogi képviselők a panaszokat.

Kiderült, hogy a dolgozókre nehezedő stressz enyhítésére nem fordít elegendő energiát a kórházak többsége. A béren kívüli juttatások átlaga évi 56 000 forint, de a szórás óriási: 2000 és 290 000 forint között mozog a pluszpénz mennyisége. A kórházak 57 százaléka akadálymentesített, ez javulás tavalyhoz képest. Internetes honlapja már szinte mindegyik kórháznak van, és az intézmények 40 százalékában a betegek is tudnak internetezni.

A kórházak 17 százalékában nincs egyágyas szoba a kismamáknak. Hozzátartozó mindenhol jelen lehet a szülésnél, de a kórházak negyedében külön fizetnie kell a védőruháért. 13 kórházban nem tud a baba szülés után fél óráig édesanyjával maradni, pedig ez a korai kötődés szempontjából fontos lenne - derül ki a felmérésből. Az apa a szülészetek 13 százalékában nem tud közvetlenül fia vagy lánya mellett lenni, csak üvegfalon vagy tévén keresztül nézheti gyerekét.

ForrA!s: indikator.ebf.hu
Kattintson, és nézze meg nagyban az Indikátorrendszer 2009-et!

A kórházak sürgősségi osztályain CT, azaz komputertomográf az intézmények 77 százalékában van. A kórházak közel felében nincs stroke-centrum sem, pedig a stroke-on átesett betegeknek létfontosságú három órán belül megfelelően felszerelt helyre jutnia.

Orvosi rendelők

A járóbeteg-ellátás legnagyobb hiányossága az EBF szerint az automatizált betegirányítás hiánya. A vizsgált intézmények 13 százaléka az előjegyzéshez még telefont se használ. A válaszoló rendelők mindössze harmadában van gyógyszertár, gyógyászati segédeszköz és optikai szaküzlet. Nyilvános telefon és büfé is csak a rendelők felében található. Az orvosi hivatalok 62 százaléka akadálymentesített, ez valamelyest jobb adat, mint a kórházak esetében.

A terhesgondozás is fejlesztésre szorul. Mindössze a rendelők 13 százalékában van játszósarok, 52 százalékukban pedig pelenkázó. Csak 90 százalékban van lehetőség ultrahangos vizsgálatra, pedig az EBF szerint a 100 százalék lenne csak elfogadható. Így is a rendelők kevesebb mint egyhatoda nem ad képet az ultrahangról a megvizsgált nőnek.

Uzsoki kontra Keszthelyi

Ha kísérletképp összehasonlítunk egy nagyobb fővárosi és egy kisebb vidéki kórházat - a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki Utcai Kórházát és a Keszthelyi Városi Kórházat -, akkor a következő eredményt kapjuk az új tesztrendszerben:

A szülészeti részlege láthatóan az Uzsoki kórháznak fejlettebb: az anya a gyerekkel maradhat a szülés utáni félórában, Keszthelyen ezt nem teheti meg. A betegirányítással kapcsolatos kérdésekre nem válaszoltak Keszthelyen, az Uzsoki utcában viszont igen: itt csak a várólisták nincsenek megfelelően szabályozva, a többi mutató kielégítő. A sürgősségi osztályokra vonatkozó kérdéssorra egyik kórház sem válaszolt.

Megnéztük azt is, mennyire használható a két kórház telephelye a mozgáskorlátozott betegek számára. Itt a keszthelyiek állnak jobban, mivel az ő kórházuk akadálymentesített, az Uzsoki utcai viszont nem. Az internethasználati lehetőség mindkét helyen megvan, viszont egyik kórház sem tud szállást biztosítani a hozzátartozóknak.

A műhibaperek tekintetében csak az Uzsoki utcai intézmény válaszolt. 2001. január 1-én a kórházzal szemben hat műhibaper zajlott, 2007. december 31-ig ehhez újabb 17 kártérítési ügy adódott hozzá, a tavalyi évben pedig öt volt ez a szám.

Újraélesztő team mind a kettő kórházban van, viszont a kiérkezési idő az Uzsoki utcában nincs szabályozva, Keszthelyen pedig nem is válaszoltak erre a kérdésre. A sebfertőzési arányokat az Uzsoki utcai kórház évente, a keszthelyi félévente elemzi ki. Utolsó szempontként azt néztük meg, hogy szervadományozás esetén az adományozó kap-e pszichológusi segítséget, de mindkét kórház nemleges választ adott a kérdésre.