Másodfokú árvízkészültség lesz szombattól Budapesten

Vágólapra másolva!
Szombattól másodfokú árvízvédelmi készültséget vezetnek be a Dunán Budapestnél, várhatóan az alsórakpartokat is lezárják a magas vízszint miatt. 520 centin tetőzött a Rába Körmenden, viszont a vízszintcsökkenés még nem indult el. Egy sávon, váltakozó irányban már járható a 86-os főút, de több mellékút még le van zárva Körmend közelében a Rábán levonuló árhullám miatt. Rátóton öt házból kiköltöztették a  lakókat az árvízveszélyre hivatkozva. Közben a Lajtán levonuló ár miatt harmadfokú készültséget léptettek életbe.
Vágólapra másolva!

Másodfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben a Dunán Budapestnél szombaton reggel nyolc órától. Pénteken 579 centiméteres a Duna vízállása a fővárosban, szombatra azonban várhatóan eléri a 648 centiméteres magasságot. Demszky Gábor főpolgármester ezért fogja elrendelni a másodfokú készültséget - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. A folyó vízszintje az előrejelzéseknek megfelelően emelkedik, igaz, az árhullám sebessége lassult. Így várhatóan vasárnap 698 centiméteren áll majd a Duna, este és hétfőn hajnalban pedig 704 centiméteren fog tetőzni.

A magas vízszint miatt szombaton várhatóan lezárják az alsó rakpartokat, először a budait, majd a pestit. A Főpolgármesteri Hivatal arra kéri az autósokat, hogy még pénteken vigyék el a rakpartokon parkoló járműveiket, mert a zárással egy időben a rendőrség elszállítja az ott hagyott kocsikat. Arra is kérik az embereket, hogy az árvíz miatt hétvégén és a jövő hét első felében, ha tehetik, hagyják otthon az autókat és inkább a tömegközlekedést válasszák.

A Főpolgármesteri Hivatal folyamatos összeköttetésben áll az Országos Vízjelző Szolgálattal. Az előrejelzések szerint a Duna várhatóan a hétfői tetőzés után szerdától húzódik vissza a medrébe, ezután kezdődhet meg a rakpartokon a takarítás, majd a forgalom újraindítása. Az előrejelzések továbbra is azt mutatják, hogy a Margitszigetet az árhullám nem veszélyezteti. A Római Parti üdülőövezet mélyebben fekvő területein az esetlegesen szükséges védekezéshez pedig a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság nyújt segítséget. A rakpartok lezárásán kívül más korlátozásra várhatóan nem lesz szükség.

Negyven ingatlant és 89 bejelentett lakost véd az óbudai önkormányzat az árvíztől - közölte Ambrus Balázs sajtóreferens pénteken. Eddig harmincezer homokzsákot osztottak szét az érintettek között, és korlátozott számban még további zsákok állnak rendelkezésre. Az érintett szakaszon a kerületi polgári védelem, a védelmi és közbiztonsági iroda munkatársai, valamint önkéntesek vesznek részt a védekezésben a veszély elmúltáig.

A hazai folyókon jelenleg csaknem 430 kilométeres hosszúságban rendeltek el valamilyen készültséget, ebből 37 kilométeren harmadfokú védekezésre van szükség. Az állami védvonalakon már háromszázan dolgoznak, de részt vesznek a védekezésben az érintett önkormányzatok emberei és a lakosok is, összesen együtt feltehetően több százan. A munkához eddig körülbelül 50 ezer darab homokzsákot használtak fel - mondta Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője péntek délután.

Éjszaka is dolgoztak a gátakon Körmendnél

Körmend közelében az éjszaka egy részében is dolgoztak a gátak megerősítésén, a Rába péntek délelőtt 520 centiméter körül tetőzött - tudta meg az [origo] Nádor Istvántól, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójától. Előző este Szentgotthárdnál az árvízvédelmi készültséget másodfokúra csökkentették, Körmendnél ugyanekkor harmadfokúra növelték - mondta Hegyi György, az igazgatóság ügyeletese korábban az MTI-nek. Péntek délutánra 10 centit apadt a Rába Körmendnél, ahol most 508 centi a vízállás - mondta Nádor.

Az áradás miatt korábban lezárt 86-os főút már járható egy sávon, váltakozó irányban, rendőri irányítás mellett - mondta Nádor István. A Vas megyei település elkerülő szakaszán 150 méter hosszan volt járhatatlan az út a vízátfolyás miatt, de mostmár nyúlgátakkal megakadályozták ezt. Az árvíz miatt a Csörnöc patak is kilépett a medréből, ezért a főúton közlekedők csak több 10 kilométeres kerülő után folytathatták útjukat.

A védekezési munkálatok keretében száz méter hosszúságban építettek nyúlgátat a 86-os út mentén, a Csörnöc-híd felől Nádasd irányába. A Rába jobb partján, az úgynevezett másodrendű védvonalon, 500 méter hosszúságban emeltek gátat homokzsákokból a vízügyi igazgatóság kirendelt munkatársai, a körmendi rendőriskola hallgatói és helyi lakosok segítségével.

Az ügyeletes szerint minden lehetséges óvintézkedést megtettek, hogy az eddig mért legnagyobb vízállás ne okozzon nagy károkat a térségben. A Csörnöc-völgyben egy kavicsbányánál az árapasztás érdekében például átvágtak olyan töltéseket, "deponiákat", amelyek útját állva a víznek, visszaduzzaszthatták volna a folyót.

Hat településen fertőtlenített az ÁNTSZ

A tisztiorvosi szolgálat hat árvíz sújtotta településen rendelte el épületek fertőtlenítését, mivel fennáll a veszélye, hogy emberi ürülék, illetve trágya került az épületeket elöntő vízbe. A hat település Rönök, Magyarlak, Csörötnek, Gasztony, Csákánydoroszló és Szentgotthárd - mondta el Szűcs László, a körmendi kistérség tiszti főorvosa. Vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy az érintetteknek védőoltást adjanak be a fertőzések elkerülése érdekében.

A térségben több mellékutat lezártak, így jelenleg nem lehet közlekedni az országhatár és Pinkamindszent, a Vasalja-Kemestaródfa, Molnaszecsőd-Döröske, Csörötnek-Röntök, Csörötnek-Vasszentmihály és a Csákánydoroszló-Halogy közötti úton. Péntek délután félpályás útlezárást vezettek be a 8-as főúton Rönök és Vasszentmihály között is. A MÁV közleménye szerint a Körmend-Zalalövő vasútvonalat is le kellett zárni pénteken, itt vonatpótló buszok szállítják az utasokat az ár levonulásáig.

Délután Molnaszecsőd térségében tetőzik a Rábán az árhullám. A víz néhány házat és kerteket veszélyeztet a faluban. A vízügy kéri a folyó melletti horgásztanyák tulajdonosait, hogy hagyják el a tanyákat, mert ha azokat eléri a víz, akkor megközelíthetetlenek lesznek. "Vasárnap hajnalban várjuk a tetőzést Sárvárnál" - mondta Nádor István.

Péntek reggel hat órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába és a Marcal közötti árvízvédelmi szakaszon Koroncó térségében, a belvízvédelmi készültséget pedig másodfokúra emelték a Hanságban - tájékoztatták az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletén az MTI-t. A belvízvédelmi készültség fokozásával egy időben üzembe helyezték a szivattyútelepeket a hansági Tárnokrétin, Győrsövényházon és Bősárkányban - mondta Petrőcz Bálint központi védelemvezető-helyettes.

Kiköltözetés Rátóton

Csütörtökön késő este Rátóton öt házból kellett kiköltöztetni az ott élőket. A településen egy ideig nem volt áram, ezért a katasztrófavédelem munkatársai fáklyákat vittek a településre. Csákánydoroszlón és Vasváron továbbra sem térhetett vissza otthonába az az összesen 27 ember, akiket még csütörtökön kellett kilakoltatni. Csákánydoroszlón egyes házakban most is bokáig érő víz van, feltehetően jelentős a kár.

Az árvíz miatt nagyobb kitelepítésekre nem számítanak - mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken Győrött. Szabó szerint az előkészületek és a már zajló védekezések elegendőek lesznek az élet- és vagyonbiztonság megőrzéséhez. Kritikus helyzet akkor állhat elő, ha a következő hét elejére lassul az árhullám levonulása és egy újabb árhullám a jelenlegit utoléri - tette hozzá a miniszter.

Készültség a Dunán

A Duna felső szakaszán, Nagybajcsnál már feltehetően tetőzik a folyó, a vízszint ugyanis az elmúlt órákban már leginkább stagnált vagy csak minimálisan emelkedett. Nagybajcsnál jelenleg 667 centiméteren áll a víz, feltehetően ez már a tetőzés - mondta pénteken délután Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője. Várhatóan elhúzódó tetőzésre lehet számítani - tette hozzá

Nagybajcsnál a harmadfokú készültséget fenntartják, Bácsa térségében pedig továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség.

Az alsó-szigetközi Nagy-Duna szakaszon elsőfokú vízminőség-védelmi készültség is életbe lépett. Ezt az intézkedést a hullámtereken, vízpartokon és az elöntött területeken felhalmozott anyagok vízminőséget veszélyeztető hatása tette szükségessé - közölte a szakember.

A Lajtán most már harmadfokú az árvízvédelmi készültség, mivel a folyó magyar szakaszán folytatódott az áradás. A Rábán a Sárvár-Győr közötti szakaszon várhatóan nem fogja elérni a harmadfokú készültséget a víz magassága. A Mosoni-Duna Győrnél az éjszaka folyamán tovább áradt és elöntötte a hullámteret. A tetőzés szombat éjjelre várható 670 centiméterrel. A víz a hullámteret és az alacsonyabban fekvő csónakházakat már elöntötte. Pénteken 18 órakor a győri folyószakaszon is elrendelik a másodfokú készültséget.

Komáromnál szombat délutánra, Esztergomnál vasárnap hajnalra várják a folyam tetőzését, 660 és 680 centiméter közötti vízállásokkal. Komáromnál pénteken 18 órakor elrendelik a másodfokú készültséget. A gátak biztosan megtartják a vizet, a másodfokú készültségben eddig csak figyelőszolgálatra volt szükség, operatív beavatkozás nem történt - tette hozzá Molnár András, az Észak-dunántúli Vízügy Igazgatóság tatai szakaszmérnökségének vezetője. A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint az észak-dunántúli térségben közel 300-an dolgoznak a gátakon.

A Dunakanyarban nem aggódnak

A Dunakanyar menti településeken a korábban előre jelzettnél kisebb mértékű az árhullám, sehol nem kell a 2006-os nagy árvíz idején regisztrált vízmagasággal számolni, így a legenyhébb, egyes fokozatú készültség indokolt - közölte a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője péntek kora reggel az MTI-vel.

Várhatóan a vasárnapi tetőzéskor is több mint egy méterrel alacsonyabban hömpölyög majd az ár, mint 3 évvel ezelőtt - mondta Tóth József. Hozzátette: ennek ellenére a váratlan helyzetekre felkészülve minden érintett településen megerősítették a 24 órás figyelőszolgálatot a gátakon és meghozták az óvintézkedéseket.

A Szentendrei szigeten fekvő Kisorosziban például jó előre 30 ezer homokzsákot rendelt az önkormányzat, és 4 teherautónyi homokot készített elő a községbe vezető egyetlen út, egy 600 méteres mélyebben fekvő szakaszának védelmére. Ha netán emelkedne a víz, az átfolyás megakadályozására nyúlgátat emelnek. Más helyeken, mint Visegrádon, Szentendrén, Szobon, Vácott már előző napokban plakátokon figyelmeztették a lakosságot, hogy az ártéren élők helyezzék biztonságba a pincékben tárolt értékeiket - tette hozzá.

Poldauf Gábor Kismaros polgármesterének tájékoztatása szerint 250 méternyi fóliát vásárolt az önkormányzat, hogy pénteken nekilássanak a gát megvédéséhez. Egy kisebb szakasz ugyanis a három évvel ezelőtti árvízben tönkrement, aminek nyomán 10 millió forintos kár keletkezett. Ezt szeretnék most elkerülni.

Sajtos Sándor Tahitótfalu polgármestere elmondta: egyelőre nem fújták le a készültséget, de nem kell a víz fenyegetésétől tartaniuk. A falu közelében egy gyerektábor működik és itt sincs szükség óvintézkedésre. Ha mégis változna a helyzet, helyi önkéntes vállalkozók földgépekkel azonnal gátat emelnének a kritikus pontokon. Nádas Zsolt Szigetmonostor alpolgármestere arról számolt be, hogy a magas vízállás nem okoz fennakadást a falu megszokott életében, még a hétvégi veteránautós találkozót is megtartják.

Elérte a Duna a töltés alját Fejér megyében Adony és Ercsi térségében, ezért szombat hajnaltól első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Duna jobb partján, 32 km-es szakaszon. Gátőrök figyelik a gátakat, és az igazgatóság központjában ügyeletet tartanak. Most 550 cm a Duna vízállása ezen a területen. Ha nem esik sok eső, valószínű, hogy nem emelkedik a vízszint 650 cm fölé, és nem lesz szükség a másodfokú készültség elrendelésére - mondta Horváth Emil a Vízügyi Igazgatóság vízvédelmi csoportvezetője. Ha csapadékos marad az időjárás, akkor a töltés mögötti területekről azonban szivattyúzni kell a belvizet Adonynál.

Készültség a Murán is

A Murán is megkezdték a védekezést pénteken: másodfokú készültséget rendeltek el. Letenyén délután elérte a 380 centiméteres vízállást a Mura, ezért emelték meg a készültséget 16 órától. A folyó ma tetőzik a horvátországi szakaszán, a zalai vízállás pedig várhatóan szombat estig éri el a legmagasabb szintet. Nádor közlése szerint a 2005-ös murai árvíz 509 centiméteres tetőzéséhez képest fél méterrel alacsonyabb vízszintet várnak. A zsilipeket már elzárták, dolgozóik készenlétben állnak, és folyamatosan figyelik az adatokat. A harmadfokú készültséget jelentő 430 centiméteres vízállást valószínűleg éjszaka éri el a Mura Letenyénél.

A négy évvel ezelőtti árvíz idején és most is a leginkább veszélyeztetett két település Muraszemenye és Murarátka, ezeken a helyeken az elmúlt napokban már elkezdték a megelőző munkálatokat. Stefanecz Mária, Muraszemenye polgármestere az MTI-nek a helyszínen arról számolt be, hogy a település Ady utcájában egy helyen fóliával és homokzsákokkal már meg kellett erősíteni a töltést. A hatszáz lakosú faluban homokot és zsákokat készítettek elő egy pótkocsira, huszonöt közmunkás és számos önkéntes pedig készen áll arra, hogy szükség esetén a eltorlaszolja a folyó útját. A Zrínyi utcában már csak néhány méterre áll a kerítésektől a víz, az ott lévő, Murába torkolló patak elöntötte a házak előtti rétet. A lakók - mivel a 2005-ös áradáskor a kapukon is befolyt a víz - arra számítanak, hogy eléri otthonukat az ár.

Pál Józsefné, Murarátka polgármestere azt mutatta meg, hogy a közeli M70-es autóút alatt átvezető Béke utca végét már teljesen elöntötte a Mura. Arra készülnek, hogy szombat hajnalban homokzsákokkal elkezdik a gátak magasítását és megerősítését. A települést átszelő Rátka-patakon korábban már nyúlgátat építettek, és a medrét is kimélyítették. Az újrátkai falurészen azonban előfordulhat, hogy le kell zárni a Lentit és Letenyét összekötő, az M70-essel párhuzamos utat.