Őszig biztos védettséget élvez Dávid és Herényi

Vágólapra másolva!
Szeptemberig biztosan megmarad az ügyészség által az adatgyűjtési ügyben meghallgatni kívánt két MDF-es politikus, Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi joga, miután az illetékes parlamenti bizottság elnöke azt közölte: nem hív össze rendkívüli ülést. Így az Országgyűlés hétfőn, az ülésszak utolsó napján biztosan nem szavazhat a védettség felfüggesztéséről.
Vágólapra másolva!

Nem hívja össze a mentelmi bizottság soron kívüli ülését a testület szocialista elnöke, Géczi József Alajos - mondta az [origo]-nak a képviselő. Ez azt jelenti, hogy az Országgyűlés leghamarabb szeptemberben szavazhat arról, felfüggeszti-e Dávid Ibolya MDF-elnök és Herényi Károly, a párt korábbi frakcióvezetője mentelmi jogát az úgynevezett adatgyűjtési üggyel kapcsolatban.

A rendkívüli ülés összehívását a mentelmi bizottság alelnöke, a korábban MDF-es, jelenleg fideszes Balsai kérte csütörtökön, hogy az Országgyűlés már jövő hétfőn, a rendkívüli ülésszak utolsó ülésnapján határozni tudjon a két képviselő mentelmi jogáról. Balsai szerint "valamennyi országgyűlési képviselőre rossz fényt vetne", ha több hónapra elhalasztanák a döntést. A képviselő pénteken a Független Hírügynökségnek azt mondta: a parlament cinkossá válik, ha jövő hétfőn nem függeszti fel a két képviselő mentelmi jogát, mivel az ügy két és fél hónapig lebegni fog.

A legfőbb ügyész szerdán kérte a parlamenttől Dávid és Herényi mentelmi jogának felfüggesztését Az MTI úgy értesült, a képviselőket kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével, valamint egyrendbeli kényszerítés bűntettével kívánja meggyanúsítani az ügyészség, mert a gyanú szerint arra akarták felhasználni a birtokukba került hangfelvételt, hogy lemondassák a korábban szintén MDF-es képviselőt, Almássy Kornélt, aki elindult a párt elnöki székéért.

Az MDF csütörtökön közleményben reagált a gyanúsítás hírére. Azt írták: "Koncepciós eljárás indult Dávid Ibolya és Herényi Károly ellen", illetve hogy az ügyészség téves úton jár, mert "a lehallgatási botrány áldozataiból gyanúsítottakat akar faragni". A pártelnök szerda este - a mentelmi joga felfüggesztésére vonatkozó kérésről szóló első, nem megerősített híradásokra reagálva - még azt közölte, téves információ jelent meg vele kapcsolatban.

Az UD-ügy az után kapott nagy nyilvánosságot, hogy Dávid Ibolya tavaly szeptemberben bejelentette, egy birtokába került hangfelvétel szerint Almássy érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A főügyészség végül nem foglalkozott az üggyel. Az adatgyűjtési ügy kapcsán azonban a Nemzetbiztonsági Kabinet is ülésezett, miután Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős akkori miniszter azt állította: a nemzetbiztonsági szolgálatok egy "polipszerűen működő árnyék-titkosszolgálatot" lepleztek le.