Kijavította vitatott vagyonnyilatkozatát a jegybankelnök

Vágólapra másolva!
Javított vagyonnyilatkozatot tett közzé Simor András jegybankelnök, akinek a bevallásából korábban 800 millió forint hiányzott. Az új dokumentumba Simor már feltüntette, hogy mikor és hogyan került ciprusi cégébe a hatalmas megtakarítás.
Vágólapra másolva!

Kiegészítette sokat támadott vagyonnyilatkozatát Simor András jegybankelnök. A Nemzeti Bank vezetőjének új bevallásában már megtalálható az a korábban hiányolt 800 millió forint, ami egyik évről a másikra eltűnt a papírok között - írja a NOL.hu. A pénz Simor ciprusi cégének alaptőkéjében bukkant föl, amely összesen 1 milliárd 305 millió forint volt tavaly év végén.

A kiegészített vagyonbevallásból kiderül, hogy a ciprusi Trevisol Managment Services Ltd. saját tőkéjében 2007-ben jelent meg az a több mint 800 millió forint, ami ezt megelőzően különböző befektetési jegyekben állt. A pénzről a 2006-os évről szóló nyilatkozatban még beszámolt a jegybankelnök, aztán a 2007-es éviben már nem szerepelt a vagyonnyilatkozatában a megtakarítás.

A jegybank elnöke pontosította a Zeneakadémia gazdasági tanácsának elnöki posztja utáni keresetére vonatkozó információkat is, eszerint havi 150 ezer forint a jövedelme, amit azonban visszajuttat a Zeneakadémia részére. Az MNB elnökének 95,5 millió forint megtakarítása volt tavaly év végén, ebből 80 milliót befektetési alapokban kezelt, 9,5 milliója volt nyugdíjpénztári számlán, 6 millió pedig pénzintézeti számlakövetelés.

Simor Andrást a nem szerepeltetett tételek miatt az utóbbi időben több oldalról is érték politikai támadások. A Fidesz szerint le kellene mondania, a szocialisták előbb kiálltak mellette, később azonban több MSZP-s képviselő is arról beszélt, hogy elfogadható lenne a jegybankelnök lemondása. Simor korábban azt mondta, hogy azért nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában a csaknem egy milliárd forintot, mert a dokumentum nem tartalmazott megfelelő rubrikát a cégbe vitt vagyon feltüntetésére.