Feltételekkel lenne SZDSZ-elnök Gusztos Péter

Vágólapra másolva!
Vállalná az SZDSZ elnökségét Gusztos Péter, ha bizonyos "szigorú feltételek" teljesülnének. A politikus ezt a blogján jelentette be, ahol arról írt, hogy hosszú távú építkezésre gondol, valószínűleg a parlamenten kívül. "Vérátömlesztést" hajtana végre a pártban, és megszabadulna azoktól, akik "antiliberális fordulaton" gondolkodnak és "más pártok listái felé kacsingatnak" - írta. A politikus erős elnöki jogkört szeretne, és időt a párt újjáélesztéséhez.
Vágólapra másolva!

Szigorú feltételek maradéktalan teljesülése esetén, a magyar liberális párt önállóságának megtartása és hosszú távú megújítása érdekében vállalnám az SZDSZ elnöki tisztségét - jelentette be blogján Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő.

A párt frakcióvezető-helyettese szerint az SZDSZ-nek teljes politikai, személyi, szervezeti megújulásra van szüksége, ezt valószínűleg a parlamenten kívül kell végigcsinálnia. "Ha a párt képes szembenézni ezzel, és erős felhatalmazást ad a hosszú távú építkezéshez, vállalom a lehetetlennek tűnő feladatot" - írta Gusztos. Azt állítja, hogy mindenkivel együtt tud dolgozni, kivéve azokkal, "akik az SZDSZ újbóli megerősödését egy antiliberális fordulattól várják és akik saját pozíciójuk megtartása érdekében más pártok listái felé kacsintgatnak".

Fodor Gábor, a párt elnöke június 7-én jelentette be, hogy az EP-választáson elért gyenge eredmény miatt felajánlja lemondását, majd hat nap múlva az országos tanács ülésén le is mondott posztjáról. Az országos tanács előbb július 4-ét jelölte ki az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésének időpontjaként, ahol az elnök mellett a 12 ügyvivőt is megválaszthatják. Az MTI információi szerint a szombatra összehívott rendkívüli ülésen viszont július 12-ét fogják javasolni.

Gusztos az SZDSZ hagyományos értékeihez, a szabadsághoz és a szolidaritáshoz térne vissza, és tisztázná a párt kormányhoz való viszonyát. Szerinte ugyanis az SZDSZ szavazóinak elfordulása - mely a június 7-i lesújtó választási eredményhez vezetett - nagyrészt annak a következménye, hogy követhetetlenné vált a párt kormányhoz való viszonya, és az SZDSZ kísérletet tett arra, hogy szociálliberális pártból a nagyvállalkozók pártjává váljon.

Mindezt tetézték az egyes politikusok elleni korrupciós vádak. Ezért Gusztos "megtisztítaná" az SZDSZ-t azoktól, akik "önkormányzati vagy egyéb pozíciójukat személyes előnyszerzésre használták". Megszüntetné a dupla pártvezetést is, a frakcióvezetői tisztséget a pártelnöknek vagy annak jelöltjének adná. Az új elnöknek idő kell az építkezéshez, és felhatalmazás, hogy "vérátömlesztést hajtson végre a pártban" - írta Gusztos.

Az alapszabályon is változtatna az erős elnöki jogkör érdekében. E szerint az elnöki mandátumnak három évre kellene szólnia, és a pártelnöknek vétójoga lenne a választókerületi elnökök, a képviselőjelöltek kiválasztásában és az országos lista első 10 helyére. Mivel az új elnök szinte reménytelen helyzetben veszi át a pártot, csak akkor van esélye, ha erős felhatalmazást kap. Emiatt Gusztos szerint feltételei "nem képezik politikai alku tárgyát", csak akkor vállalja az elnökjelöltséget, ha az összes teljesül.