Vádat emelne a rendőrség a kikötött beteg halála miatt

Vágólapra másolva!
Vádemelési javaslattal zárja le a rendőrség napokon belül a nyomozást a bólyi otthonban tavaly ősszel meghalt beteg ügyében. A fogyatékos asszonyt gondozója a pelenkájánál fogva kikötötte, és mikor megpróbált kiszabadulni, vélhetően megfulladt. A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolná a gondozót.
Vágólapra másolva!

Vádemelést javasol a rendőrség az ügyészségnek a bólyi Fogyatékos Személyek Otthonának egyik gondozója ellen, aki a gyanú szerint tavaly novemberben ágyhoz kötözött egy beteget, s ezzel a halálát okozta - közölte szerdán a Baranya megyei rendőrség szóvivője, Zsobrák Péter.

"A rendőrség az ügyben napokon belül befejezi a nyomozást, és iratismertetés után arra tesz javaslatot az ügyészségnek, hogy foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeljenek vádat a gondozó ellen" - mondta a szóvivő.

Az eset tavaly novemberben történt, a szellemi fogyatékos beteget gondozója az ágy melletti radiátorhoz kötötte, mert éjszaka zavarta a többieket. A nő később megpróbált kiszabadulni a kötésből, de elesett, a gondozók reggel vették észre, hogy leállt a légzése. (Az esetről szóló cikkünket itt olvashatja el.)

Horváth Zoltán, az otthont fenntartó Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke akkor azt mondta az [origo]-nak, hogy az intézmény munkatársait és betegeit nagyon megviselték a történtek, mert a fogyatékosokról gondoskodó intézet negyvenéves működése alatt még soha nem történt hasonló eset. Az asszonyt kikötő gondozó szakmai végzettséggel és 16 éves gyakorlattal rendelkezett. A bólyi fogyatékosotthonban 270 embert gondoznak, 75 százalékuk súlyosan értelmi fogyatékos. Horváth szerint aznap éjjel azon az osztályon, ahol az eset történt, 50 betegre két ügyeletes ápoló vigyázott.