Lipicaiak pusztultak el fűmérgezés miatt

Vágólapra másolva!
Feltehetően fűmérgezés miatt pusztult el nyolc lipicai ló az elmúlt napokban Szilvásváradon. A kétéves csikók mérgezett növényeket ehettek - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Hét vagy nyolc ló pusztulhatott el a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaságban. A lipicai ménes kétéves csikóállományát érinti a veszteség, valószínűleg fűmérgezés okozta a lovak halálát - írja a Népszabadság.

A lapnak Dallos Andor, a ménesgazdaság igazgatója azt mondta, a pusztulást az elmúlt hét végén észlelték Csipkéskúton, és azonnal óvintézkedéseket tettek. A lovak valószínűleg nagyobb mennyiségű mérgező növényt ehettek, és a szervezetükben felhalmozódott toxinoktól múlhattak ki. Az elhullás pontos okát még vizsgálják három, egymástól független kutatóintézetben. Az igazgató nem akart nyilatkozni a halott állatok számáról.

Nyolc lipicai csikó pusztult el - mondta az MTI-nek a Heves megyei főállatorvos, Busák Károly. Szerinte egyfajta emésztési zavar okozta a betegséget, amely kora nyáron szokott keletkezni a zsenge füvet legelő csikóknál.

2007 októberében egy miskolci lovas tanyán hasonló tünetek miatt 11 ló pusztult el.