Börtönre ítélték Kaisert a pénzváltó kifosztásáért

Vágólapra másolva!
Lopás miatt több mint két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán a bíróság a móri bankrablás korábbi vádlottját, Kaiser Edét egy ausztriai pénzváltó kifosztása miatt. Kaiser ennek a bűncselekménynek a beismerésével tisztázta korábban, honnan volt pénze 2002 májusában.
Vágólapra másolva!

Kaiser Edét nem jogerősen két év három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte az ausztriai pénzváltó kifosztása miatt szerdán a Budapesti, XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság. Kaiser korábban azért ismerte be ezt a bűncselekményt, hogy igazolja: nem a móri bankrablásból, hanem ebből a lopásból volt pénze 2002 májusában.

A nickelsdorfi pénzváltóból mintegy 35 millió forintot zsákmányolt Kaiser. 2002. május 12-én felfeszítette a pénzváltónak helyet adó konténer ablakát az osztrák A4-es autópálya nickelsdorfi pihenőhelyénél, így lopta el a valutát, miközben az alkalmazott kávéért ment a közeli benzinkúthoz. Kaisert jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás miatt ítélte el a bíróság, és három évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. Társát - aki a bíróság szerint mobiltelefonon keresztül tájékoztatta Kaisert az alkalmazott mozgásáról - bűnsegédként két év börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették.

Kaiser a per korábbi tárgyalásán azt mondta: előre eltervezte a pénzváltó kifosztását, de ebbe társát nem vonta be, ő nem tudott a bűncselekményről. Társa, Sz. Csaba pedig azt mondta: csak szívességet tett Kaisernek és később, a rendőröktől értesült arról, hogy mi történt. A bíróság szerint azonban Sz. Csaba tudott a bűncselekményről, annak időpontjában telefonkapcsolatban volt Kaiserrel. Az ítélet nem jogerős, mert bár a vádlottak tudomásul vették a döntést, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

A tárgyaláson Kaiser kommandósok gyűrűjében jelent meg, miután ismételten a móri bűncselekmény miatt tölti tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését. A Fővárosi Bíróság ugyan felfüggesztette Kaiser Ede büntetését, de mint azt ügyvédje, Dezső Antal szerdán elmondta: ezt a döntést felülbírálta és hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla. A táblabíróság a döntését azzal indokolta, hogy törvénysértő volt a felfüggesztésről szóló döntés, mivel csak félbeszakítani és nem felfüggeszteni lehetett volna a szabadságvesztést.

A rendőrség korábban Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsította meg a nyolc halálos áldozattal járó 2002-es móri mészárlással. A két férfi nem ismerte be a bűncselekményt. A Fővárosi Ítélőtábla 2005 októberében jogerősen bűnösnek találta és tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Kaisert.

Később kapcsolatot találtak a rendőrök a 2002-es móri bankrablás és egy 2003-as veszprémi postásgyilkosság között. 2007 februárjában két férfit - N. Lászlót és W. Róbertet - vettek őrizetbe annak alapos gyanújával, hogy elkövetőként részt vettek a móri bankrablásban. N. László júliusban a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben felakasztotta magát. A rendőrség szerint a beszerzett bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy ő volt a móri mészáros. W. Róbert ellen 2008 márciusában emeltek vádat előre kitervelten, több emberen, társtettesként elkövetett emberölés miatt. W. is azt vallotta, hogy sem Kaisernek, sem Hajdúnak nem volt köze a móri mészárláshoz.

A Fővárosi Ítélőtábla perújítást rendelt el Kaiser ügyében. A perújítási tárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött meg, ez alatt az ügyész maga jelentette be, hogy Kaisernek nincs köze a móri ügyhöz. A perújrafelvételi eljárásban nem született még ítélet.