Vágólapra másolva!
13 állami cégvezető nem adja vissza prémiuma felét az államnak. Erre még tavaly kérte őket Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a válságra hivatkozva. Hetvenen már visszaadták az összeget, össze is gyűlt 100 millió forint, a többieket viszont nem kötelezhetik erre - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

Nem adja vissza tavalyi prémiuma felét összesen 13 állami cégvezető - írja a Blikk névtelen kormányzati forrásokra hivatkozva. A lap szerint ezt közölte is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel a 13 érintett vezető. Az MNV nem erősítette meg az információt.

A prémiumok felének visszafizetésére még 2008 októberében kérte az állami cégek vezetőit Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. (A 2008-as prémiumok felének, a 2009-es prémiumok egészének visszafizetéséről volt szó.) A volt kormányfő a válságra hivatkozva kért áldozatot a vezetőktől.

Ennek nyomán összesen 700 millió forintos bevételre számított az MNV 350-400 vezetőtől, a pénzt erdőtelepítésre akarták fordítani. Bár már nyolc hónap eltelt, a várt összegnek még csak hetede érkezett meg. Eddig összesen 100 millió 800 ezer forint folyt be - közölte az MNV a Blikkel.

A kormányszóvivői iroda a lap kérdésére annyit közölt: a kormány bízik abban, hogy az állami vállalatok vezetői megértik, hogy a válság idején mindenkinek, így az állami vállalatok vezetőinek is nagyobb részt kell vállalniuk a közös terhekből.

Az MNV szerint folyamatosan érkeznek az átutalások, eddig hetven cégvezető fizetett. A vagyonkezelő nem közölte, kik fizették már vissza prémiumuk felét, és azt sem, kik adósak még ezzel. A meglévő munkaszerződések miatt azonban nem is kötelezhetik a cégvezetőket arra, hogy teljesítsék a volt kormányfő kérését - írja a Blikk.