Félméteres víz miatt zártak le több kőszegi utcát

Vágólapra másolva!
Több utcát le kellett zárni Kőszegen, miután a heves esőzés miatt víz öntötte el a város egyes részeit. Van, ahol 50 centiméteres víz borítja az utcákat. Vas megyében mindenhol áradnak a folyók, patakok, egy házat homokzsákkal kellett körbevenni.
Vágólapra másolva!

Özönvízszerű csapadék hullott le szerdán Kőszegen és a környékén, az utcákon 40-50 centiméteres víz hömpölygött, három családi házból ki kellett menekíteni az embereket - közölte a katasztrófavédelem. Több utcát le kellett zárni, több száz riasztás érkezett az ügyeletre, a hivatásos és önkéntes tűzoltók, valamint a katasztrófavédelem munkatársai megfeszített erővel dolgoznak.

Árad a Rába, a Mura, a Gyöngyös, a Répce és a kisebb patakok is Vas megyében. 600 homokzsákkal kellett védeni egy házat Rönökön szerdán a megáradt Rönök patak miatt - mondta Gál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese. Vas megyében valamennyi folyó és patak árad. Szerda délután harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába szentgotthárdi szakaszán, a vízszint az elmúlt 9 órában 3,5 métert emelkedett - közölte a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Készültség elrendelése várható az éjszaka folyamán a Murán is.

Cákon és Bozsokon embereket és jószágokat menekíteni a víz elől, a hegyről lezúduló víz és sár három fahidat és egy kőhidat is elsodort.

A következő napokban Budapesten is emelkedik majd a Duna vízszintje, várhatóan eléri azt a magasságot is, amikor le kell zárni a rakpartokat. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint szerdán reggel 381 centiméteres volt a folyó vízállása a fővárosban, vasárnapra pedig a legfrissebb előrejelzések szerint meghaladhatja a 700 centimétert is. Azt még nem tudni, hogy a folyó Budapesten mikor és milyen magasságban tetőzik.