Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Simor ellen

Vágólapra másolva!
Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András ellen, akivel szemben a Fidesz kezdeményezett vizsgálatot - így döntött kedden az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke. Simor vagyonnyilatkozatából egy év alatt eltűnt 800 millió forint, amiről később kiderült, hogy ciprusi cégében tartotta.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának szocialista elnöke, Géczi József Alajos közölte, hogy nem rendeli el vagyonnyilatkozati eljárás megindítását Simor András jegybankelnökkel szemben. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese június elején kezdeményezte, hogy induljon eljárás a Magyar Nemzeti Bank elnöke ellen. Géczi közleményében azzal indokolta a döntését, hogy Simor "kiegészítette, kijavította, illetve megmagyarázta" a vagyonnyilatkozatát azon túlmenően is, mint amit Répássy kifogásolt.

A mentelmi bizottság elnöke felsorolta, milyen kiegészítéseket tett a jegybankelnök. E szerint Simor az egyéb közlendők rovatban feltüntette a tulajdonában lévő gazdasági társaságban elhelyezett befektetéseit, illetve az általa személyesen használt céges autót, és ezzel megmagyarázta a pénzvagyon-mozgás ellentmondásait, amit Répássy felvetett. Simor továbbá feltüntette nyugdíjpénztárban elhelyezett megtakarítását, és kiegészítéseként leírta azt is, hogy a Zeneakadémia Gazdasági Tanács elnökeként kapott jövedelmét nem veszi fel, annak összegét a zenekultúra céljaira rendszeresen visszajuttatja.

Géczi közölte: a beadvány etikára vonatkozó részével hatáskör hiányában nem foglalkozott, mert az Országgyűlésben etikai hatáskörrel rendelkező bizottság nincs. "Ugyanakkor megjegyzem: Simor András a parlament színe előtt is bejelentette, hogy a külföldön bejegyzett cégében elhelyezett befektetését hazahozza Magyarországra" - tette hozzá a mentelmi bizottság elnöke.

Répássy az után kezdeményezte a vagyonnyilatkozati eljárást Simor ellen, hogy elkezdett foglalkozni a sajtó a jegybankelnök vagyonnyilatkozatával, melyből 2006 és 2007 között eltűnt 800 millió forint. Simor azt állította, hogy ezt a pénzt egy ciprusi cégébe tette át, a bevallásban azonban a cégekbe fektetett vagyon nagyságát nem kell feltüntetni. A jegybankelnök végül június 8-án jelentett be a parlamentben, hogy hazahozza vitatott befektetéseit.