Vágólapra másolva!
Hétfőn este nyilvánosságra hozták a Magyar Televízió új, óbudai székházával kapcsolatos szerződéseket. A szerződés közzétételét két hete ígérték, és terjedelmességére hivatkozva halaszották egyik napról a másikra. A több száz oldalasnak beharangozott szerződés internetre felkerült változata mindössze 54 oldal.
Vágólapra másolva!

Bár már június 10-én döntés született róla, végül csak 23-án hétfőn hoztak nyilvánosságra a Magyar Televízió (MTV) új, óbudai székházának bérleti és üzemeltetési szerződését a televíziót felügyelő közalapítvány. A dokumentum hétfő este óta a közalapítvány honlapjáról, innen tölthető le.

A közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöke, Czeglédi László korábban az [origo]-nak azt mondta. hogy a szerződés közzététele azért csúszik, mert bár döntöttek az azonnali közzétételről, időbe telik technikailag megoldani a "hat-hétszáz oldalas dokumentum" elektronikus közzétehetőségét. Hétfőn ezzel szemben csak egy 54 oldalas dokumentum került föl az internetre, ami a szerződés teljes szövegét tartalmazza, noha egyes mellékletek hiányoznak belőle.

Eurók és milliárdok

A szerződés szerint a Magyar Televízió a Millenniumi Média Szolgáltató Központ Kft-től bérli az óbudai telephely közel 61 000 négyzetméteres ingatlanját 2007 márciusa óta. A bérelt terület egy részét felújítandó épületek teszik ki, azaz a Magyar Televízió egyes épületrészek felújítását is megrendelte, illetve elkötelezte magát azok jövőbeni bérlése iránt: a felújítások a szerződés szerint 2009 végéig készülnek el.

A bérelt területen 32 129 négyzetméternyi irodahelyiség, 7 427 négyzetméter stúdió, 13 056 négyzetméter raktárhelyiség és 2 488 négyzetméter archívum található, az ingatlanhoz 566 parkolóhely tartozik. Az ingatlan bérleti díját a szerződés négyzetméter-alapon, euróban határozta meg, a pénzt havonta előre kell kifizetni.

A szerződés első 10 hónapjában, 2007-ben a teljes komplexum bérleti díja átlag havi 214 ezer euró (a mostani 280 forintos árfolyamon számolva kb. 60 millió Ft) volt, majd ahogy az újabb épületrészek felújítása elkészült, ez tovább emelkedett. 2008-ban a bérleti díj 12 hónapra összesen 3,34 millió eurót (936,5 millió Ft) tett ki, míg 2009-ben már több mint háromszor annyit, összesen 11,9 millió eurót (3,332 milliárd Ft) kell fizetnie az MTV-nek. Ez azt jelenti, hogy 2009-ben az új székház havi bérleti díja 277,6 millió forint, amiben már benne van az üzemeltetési díj és a felújítások költsége is.

A szerződés részletes adataiból kiderül, hogy felújításra nem szoruló részeken az irodákat körülbelül 9, a stúdiókat 11, a raktárakat 4 eurós négyzetméteráron adják ki, a később felújított épületrészeknél azonban a bérleti díj már 2-3 euróval drágább. A bérleti díjon kívül üzemeltetési díjat is fizet az MTV: az irodákért 3,8, a stúdiókért 6,1, a raktárakért 1,7 eurót négyzetméterenként. A szerződést Rudi Zoltán tévéelnök és Barinkai Zoltán, a Millenniumi Média Szolgáltató Központ ügyvezetője írták alá.

Az MTV Zrt. 2007. március 2-án kötött összesen 40 évre szóló bérleti és üzemeltetési szerződést az új székházára és gyártóbázisára a Millenniumi Média Kft-vel. A székházszerződések kiadását régóta hiába kövelik a kuratóriumi elnökség fideszes és KDNP-s delegáltjai. A szerződéseket 2007-ben vizsgálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ), jelentése szerint ugyan az MTV Zrt. törvényesen folytatta le a közbeszerzési eljárást, de akadtak benne aggályos elemek. Az ÁSZ továbbá megállapította, hogy a döntés előkészítésében is voltak hiányosságok, a megkötött szerződések pedig a köztévére nézve hátrányos feltételeket tartalmaznak.