Hamarosan elönti a rakpartokat az árvíz

Vágólapra másolva!
A budai és a pesti rakpartot is el fogja önteni a Duna a hétvégén, az elmúlt napok esői miatt vasárnap hét méteres vízállással tetőzik a folyó Budapestnél. Az áradás nem fog különösebb veszélyt okozni, hiszen a vízszint több mint másfél méterrel az eddigi rekord alatt marad.
Vágólapra másolva!

Vasárnapra várják a Duna tetőzést a fővárosi szakaszon a vízügyi szakemberek, az elmúlt napok esőzései miatt a folyó várhatóan elönti rakpartokat is. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Duna várhatóan vasárnap 700 centiméterrel tetőzik majd Budapest térségében. Ez azt jelenti, hogy a budai, majd a pesti rakpartot is le kell zárni a forgalom elől.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a közelgő árvíz miatt kedd délutánra összehívta a kerületi védelmi bizottságot, hogy előkészítsék a szükséges óvintézkedéseket. Árvízvédelmi szempontból a főváros területén a III. kerületi Római-part a legveszélyeztetettebb szakasz, de a gátak ezen a részen is 10 méteres magasságig védenek.

Rekordáradás a Dunán legutóbb három évvel ezelőtt volt. A folyó vízszintje Budapestnél 2006. április 3-án délután érte el előbb a 848 centiméteres rekordmagasságot, majd két nappal később tetőzött 861 centiméteres vízállással. Akkor a Római-parton és a Margitszigetet védőgátakat kellett építeni, és több százan dolgoztak éjjel-nappal a töltések megerősítésén és védelmén.