Vágólapra másolva!
Elkezdődött a titkos szavazás a parlamentben, a képviselők Baka András főbírójelölt megválasztásáról döntenek. Sólyom László köztársasági elnök jelöltjéről már harmadszor szavaz a parlament, a főbíróválasztásnak ötödször futnak neki a képviselők. A múlt héten a Fidesz és az MSZP is megígérte, hogy támogatja Bakát, aki azonban mégsem kapta meg a megválasztáshoz szükséges kétharmados többséget.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a tikos szavazás az Országgyűlésben a főbírójelölt személyéről. Hétfő délután 16:20-ig szavazhatnak a politikusok, akik ötödször kísérlik meg a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének megválasztását. Sólyom László köztársasági elnök ismét - immár harmadik alkalommal - Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi bíráját jelölte. A szavazás eredménye nem sokkal öt óra előtt lesz nyilvános, a jelöltet a képviselők legalább kétharmadának támogatnia kell.

A parlamenti ülés közepén, délután negyed négykor Göndör István (MSZP) kérésére soron kívül összeült a házbizottság. Göndör nem indokolta meg részletesen kérését, csak annyit mondott, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztásával kapcsolatban van javaslata. Gusztos Péter (SZDSZ) az ülés után az [origo] kérdésére elmondta: az MSZP azt javasolta a soron kívüli ülésen, hogy frakciótagjai külön dobozba dohassák szavazataikat, hogy így le lehessen ellenőrizni, hogy a szocialisták igennel szavaztak. A többi frakció azonban nem támogatta az ötletet.

Az [origo] információi szerint a szocialisták - miután a házbizottság nem támogatta a külön dobozról szóló kérésüket - leadás előtt bemutatják szavazólapjaikat Mesterházy Attila frakcióvezetőnek. Baja Ferenc (MSZP) erről szóló kérdésünkre azt mondta: nem kötelező felmutatni a szavazólapokat, a szocialisták önként megteszik ezt, amikor kijönnek a fülkéből. Ugyanazt a tollat is használják - tette hozzá. Horn Gábor (SZDSZ) azt mondta, a folyosón - ahol a szavazás zajlik, és ahová most csak képviselőket engednek be - valóban hosszú sorban kígyóznak a szocialista politikusok.

A szavazást az MSZP korábban nyíltan szerette volna megtartani, így ugyanis kiderült volna, ha valaki pártja hivatalos álláspontja ellenében szavaz, azaz nem támogatja Bakát. A hétfő reggeli házbizottsági ülésen ugyanakkor az ötlet nem kapott többséget, így titkos szavazást tartanak.

Ötödik nekifutás

A parlament legutóbb múlt hétfőn szavazott a főbíróról. Előzetesen minden párt azt közölte, hogy támogatja az államfő jelöltjét, de a titkos szavazáson csak 184 képviselő szavazott igennel, 108 nemmel, 54 szavazat pedig érvénytelen volt, így Baka nem kapta meg a szükséges kétharmados többségben. A szavazás előtt a Fidesz és az MSZP is megígérte, hogy támogatja Bakát, mégsem kapott kétharmados többséget.

Az LB legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt. Azóta két embert jelölt több alkalommal az államfő. Baka András után Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét jelölte Sólyom, de Havasiné sem decemberben, sem márciusban nem kapta meg a kétharmados támogatást, így jelenleg az egyik kollégiumvezető áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

A pártok állítják: támogatják Bakát

Baka András optimista, a Fidesz frakcióüléséről távozó jelölt újságíróknak hétfőn azt mondta, lát esélyt megválasztására. A jelölt bővebben nem kívánt nyilatkozni a meghallgatásról miután zárt ülés volt, és mint mondta, nem kapott felhatalmazást, hogy közöljön bármit. Navracsics Tibor frakcióvezető azt közölte: a Fidesz igennel szavaz a hétfői voksoláson. A Fidesz-KDNP-frakciószövetség ugyanakkor a házbizottságban nem támogatta a nyílt szavazást.

Az MSZP-frakciónak B és C terve is van arra, hogy a főbíróválasztásnál bebizonyítsa, tartotta a szavát, és igennel voksolt Bakára - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető hétfőn a képviselőcsoport ülése után. A politikus nem kívánt részleteket elárulni arról, hogyan tudják ezt bebizonyítani. Az MSZP javaslata szerint a zárt ülésen, gombnyomással szavaztak volna Baka András személyéről, majd az ülés után nyilvánosságra hozták volna, ki hogyan szavazott.