Újra elfogadták a távoltartási törvényt

Vágólapra másolva!
Módosított formában ismét elfogadta az Országgyűlés a távoltartásról szóló törvényt hétfőn. A családtagokat bántalmazó emberek távoltartását lehetővé tevő jogszabályt tavaly decemberben szavazták meg először a képviselők, de az államfő akkor nem írta alá. Most pontosított fogalmakkal és újabb garanciákkal ment át a törvény a zárószavazáson.
Vágólapra másolva!

Ismét megszavazta a távoltartási törvényt az Országgyűlés. A törvény lehetővé teszi, hogy eltiltsák hozzátartozóitól azt az embert, aki családtagjait bántalmazza. A korábban egyszer már elfogadott, de most módosított előterjesztésre hétfőn 210 képviselő szavazott igennel, 1 nemmel, 116-an tartózkodtak. A törvény október elsején lép hatályba.

A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvényt az Országgyűlés 2008. december 15-én fogadta el először, a köztársaság elnök azonban akkor nem írta alá a jogszabályt, és előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól (Ab). Sólyom László akkori döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a törvény túl szélesen értelmezve használja az erőszak és a hozzátartozó fogalmát, valamint abban aránytalanul korlátozzák a tartózkodási hely szabad megválasztását.

Az Alkotmánybíróság május 5-én kihirdetett határozata szerint a távoltartás alapjogokat, így a bántalmazó személyi szabadságát, a mozgás- és a tartózkodási hely megválasztásának szabadságát korlátozza. Ezért a távoltartás jogintézményének bevezetéséhez az Ab szerint fontos garanciális szabályokra van szükség. Emellett az alapjogokat korlátozó norma eddig részben túlzottan tág, részben értelmezhetetlen volt, ezért az Ab elfogadhatatlannak minősítette azt.

A köztársasági elnök korábban is egyértelművé tette, hogy hatékonyan fel kell lépni a családon belüli erőszak ellen, ennek törvényi lehetőségét meg kell valósítani, de az Országgyűlésnek olyan jogszabályt kell alkotnia, amely alkalmazható, és megfelel az alkotmányosság követelményeinek.

A távoltartási törvényben ezért pontosították a hozzátartozók közötti erőszak fogalmát, illetve azt, hogy konkrétan kit lehet a jogszabály szerint hozzátartozónak nevezni - a "volt élettárs" és a "volt jegyes" például nem tartozik már ebbe a körbe, a "volt bejegyzett élettárs" viszont igen. Szigorították emellett az úgynevezett ideiglenes megelőző távoltartás határidejét is: ennek elrendeléséről a rendőrségnek a főszabály szerint már azonnal, a helyszínen döntenie kell indokolt esetben, nem várhatnak a bejelentéstől számított 12 óráig.