Elakadt a bizottságban a három csapás

Vágólapra másolva!
Nem kerül a parlament elé a három csapás néven ismert büntetőjogi szigorítás, mert az országgyűlés alkotmányügyi bizottsága nem találta általános vitára alkalmasnak az ellenzéki javaslatot. Március elején sem vették napirendre a harmadszorra is bűncselekményt elkövetőket sújtó javaslatot.
Vágólapra másolva!

Négy ellenzéki igen és 15 ellenszavazat mellett nem találta általános vitára alkalmasnak a büntető törvénykönyvnek a fideszes Lázár János és Répássy Róbert által javasolt módosítását hétfői ülésén az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága. A szintén fideszes Mátrai Márta az ülésen kifejtette: ezzel a jogszabály-módosítással garantálhatják az emberek biztonságát.

Papp Imre, az igazságügyi tárca szakállamtitkára viszont azt mondta: az indítvány szó szerint megegyezik azzal a javaslattal, amely korábban három csapás néven volt ismert, és amelyet a kormány már akkor sem támogatott.

A javaslat egy hónappal ezelőtti parlamenti vitájában Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár elmondta: bár valamennyi párt egyetért a célokkal, a súlyos, erőszakos bűncselekmények elleni hatékony és szigorú fellépéssel, a felvetést nem tartják sem alkotmányosnak, sem a magyar jogrendszerbe illeszkedőnek.

A Fidesz még februárban nyújtotta be az Országgyűlésnek a Büntető törvénykönyvet jelentősen szigorító, három csapás néven megismert törvényjavaslatot. Ennek lényege, hogy aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, az a harmadik esetben a büntetési tétel maximumának a kétszeresét kaphatja, ha pedig ez meghaladja a 20 évet, akkor a bírónak ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabnia. A szigorítás az elfogadást követő hatvanadik napon lépne hatályba. A javaslat napirendre vételét azonban március elején leszavazta az Országgyűlés.