Védeni kell az alvilágtól a hatékony nyomozókat

Vágólapra másolva!
A zsebre bírságolás gyakorlata visszaszorult, de a korrupció a rendőrség magas szintjeit is eléri: pénzért akták, bizonyítékok tűnnek el - olvasható a Népszabadság internetes oldalán megjelent interjúban a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának szolgálatvezetőjével, Frankberger Ferenccel. Az alvilág számára fontos ügyekben nagyon hatékony nyomozókat fenyegetések érik: évente 20-30 nyomozót kell védelem alá helyezni családostól.
Vágólapra másolva!

Pénzért egész aktákat meg tud szerezni az alvilág a nyomozóhatóságoktól - mondta a Népszabadságnak adott interjúban a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának szolgálatvezetője, Frankberger Ferenc. Szerinte előfordul, hogy bizonyítékok tűnnek el rejtélyes módon, és volt már példa arra is, hogy egy középvezető kenőpénzért félretett egy aktát, vagy az alvilág számára fontos ügyben hatékonyan dolgozó nyomozót saját felettesei akadályozták meg a nyomozás sikeres befejezésében. Frankberger a vasárnap megjelent interjúban azt állította: az ilyen esetek nem túl gyakoriak, de nehéz felderíteni ezeket, mert a bűnügyi korrupcióban jól képzett, a védelmi szolgálat munkáját és módszereit is alaposan ismerő, sok esetben vezető beosztású tisztek érintettek. A közterületi korrupció, a zsebre bírságolás viszont csökken - mondta.

A Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának szolgálatvezetője szerint egyre gyakrabban találkoznak információ kiszivárogtatással, szolgálati, sőt, államtitkok kiszolgáltatásával. Az ilyen esetek többsége mögött Frankberger szerint egyszerű fecsegés, a jólértesültség fitogtatása áll. Ugyanakkor sokan vannak, akik örömmel fizetnek a bűnügyi információkért: bűnszervezetek vezetői, tagjai, az őket képviselő ügyvédek, szakértők.

A szervezett bűnözés rendvédelmi támogatás nélkül nem igazán tud működni - mondta Frankberger. Az utcai járőrtől a rendvédelmi szervek legfelső vezetéséig minden szinten szükségük van "egy-két emberre", aki segíti őket.

Frankberger szerint a rendőrök többsége "vamzernek érzi magát", ha a védelmi szolgálathoz fordul, a korrupt rendőröket nem jelentik fel társaik, de "kiveti magából" őket a szervezet, kiközösítik őket. "Mi - de a parancsnokok is - csak azt érzékeljük, hogy bizonyos emberekkel senki nem akar szolgálatba menni, párban dolgozni" - magyarázta. Évente 200-300 feljelentést tesz a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata korrupciós cselekmények miatt rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók és vámosok ellen, és ezek egy jelentős hányadára efféle apró jelek alapján derül fény.

A Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának szolgálatvezetője arról is beszélt a Népszabadságnak, hogy évente 20-30 nyomozót kell védelem alá helyezni, nem egyszer a családjukkal együtt, mert életveszélyesen megfenyegetik őket. Frankberger szerint az alvilág az utóbbi években előszeretettel próbálkozik a kemény ügyekben hatékony" nyomozók lejáratásával is.