Már nem triumvirátus vezeti az MSZP-t

Vágólapra másolva!
A Lendvai Ildikóból, Kiss Péterből és Szekeres Imréből álló háromfős ügyvezetés helyett országos választási bizottság irányítja a parlamenti választásokig az MSZP-t - jelentette be vasárnap Lendvai. A testületnek tagja lesz gyakorlatilag az összes vezető szocialista politikus. Lendvai közölte: nem számít arra, hogy tisztújítás lesz a júliusi pártkongresszuson.
Vágólapra másolva!

Megalakult az MSZP országos választási bizottsága, ezzel befejeződött a háromtagú ügyvezetés munkája - jelentette be Lendvai Ildikó pártelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az MSZP választási tevékenységét irányító testület egészen a 2010-es választásig lesz a párt politikai centruma - közölte a pártelnök. Az MSZP alapszabálya szerint az országos választási bizottság tagja a pártelnök, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a párt elnökhelyettesei, alelnökei, a választmány elnöke, a parlamenti frakció vezetője, a pénztárnok, a pártigazgató és a kampányfőnök. További tagjait az országos elnökség javaslatára a választmány választja meg.

Lendvai Ildikó áprilisban Gyurcsány Ferenc lemondása után többek között azzal a feltétellel vállalta a pártelnökséget, hogy a következő tisztújításig működtetnek egy háromfős ügyvezetését, amelynek Lendvai mellett Kiss Péter és Szekeres Imre lett a tagja.

A háromtagú ügyvezetés azért jött létre, hogy a párton belüli törésvonal létrejöttét megakadályozzák. Most új törésvonalakat kell megelőzni, és új, szélesebb együttműködési formát kell találni - mondta Lendvai, miért hozták már most létre a bizottságot.

Lendvai valószínűleg arra utalt, hogy július 4-re az MSZP az eredeti tervekkel szemben mégsem pártértekezletet, hanem jóval nagyobb döntései jogkörrel rendelkező kongresszust hív össze. Korábban többek között Szili Katalin házelnök, illetve Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes vetette fel azt, hogy a kongresszuson tisztújítás is legyen. A Népszabadság szerint a tisztújítást támogató fiatalabb politikusok Molnár Csaba kancelláriaminisztert, illetve Botka László szegedi polgármestert tolnák előre.

A pártelnök az MTI azon kérdésére, hogy számít-e a kongresszuson bizalmi szavazásra, azt közölte: a kongresszus dönthet a tisztújításról, ő azonban ezt nem támogatja. Lendvai szerint a kongresszus feladata lesz többek között annak meghatározása, hogy az MSZP mikorra találjon miniszterelnök-jelöltet.

A miniszterelnök-jelöltnek a legszigorúbb morális és politikai követelményeknek kell megfelelnie, egy olyan emberre van szükség, akinek nagy az elkötelezettsége, de morálisan nem támadható - mondta Lendvai, aki szerint több ilyen fiatal is van az MSZP-ben.