Az Economist a rasszizmusellenes koncertet ajánlja Orbánnak

Vágólapra másolva!
A Jobbik előretöréséről és az eldurvult politikai nyelvről ír az Economist, mely lap szerint a Jobbik a nagy újdonság a magyar politikában. Bár Orbán Viktor a lap szerint okosan közép felé húz, érdemes lenne elmennie a rasszizmusellenes koncertre a Szigeten.
Vágólapra másolva!

A Jobbik a nagy újdonság a magyar politikában - írja a magyarországi szélsőjobboldal megerősödéséről szóló cikkében az Economist. A brit hetilap leírja, hogy a Jobbik az ország lepusztult, súlyos munkanélküliségtől szenvedő keleti megyéiben szerepelt a legjobban, ahol a bűnözéstől való növekvő félelemre épített, ezt pedig a cigány kisebbséggel hozta összefüggésbe. A Jobbikot kiábrándult baloldaliak és szélsőjobboldaliak támogatják - írja az Economist.

Az Economist szerint a magyar politika nyelve érezhetően konfrontatívabb lett. Példának hozza többek között Morvai Krisztina kijelentését arról, hogy a magyarországi zsidóknak az apró metélt farkincájukkal kellene játszaniuk ahelyett, hogy őt támadják, és azt is, hogy szélsőségesek honlapjaikon közlik olyan újságírók, roma aktivisták, művészek nevét és elérhetőségét, akik kiváltották a haragjukat. A szélsőségesek a zsidókat hibáztatják, amiért kell bontani Budapesten egy illegálisan emelt Turul-szobrot, a Duna-parti holokauszt-emlékhely cipőibe pedig disznólábakat tettek - írja le a magyarországi eseményeket az Economist.

A brit lap szerint a helyzet elmérgesedéséért valószínűleg mindkét politikai oldal felelős. Bár az Economist szerint Orbán Viktor okosan középre navigálja a Fideszt és nyíltan elítéli a szélsőségeseket, a lap finoman azt ajánlja a Fidesz vezetőjének, vegyen részt az augusztusi rasszizmus-ellenes koncerten a Sziget fesztiválon. (A koncertről bővebben itt olvashat.)