A retrótól a hullámzó tengerig - budapesti strandfürdőtúra

Vágólapra másolva!
A kánikulára való tekintettel az [origo] öt budapesti idényfürdőt és két állandó fürdőt tesztelt. Kikapcsolódni és nosztalgiázni a Csillaghegyi strand, tombolni a Palatinus, egésznapos kirándulásra a Csepeli, romantikus andalgásra pedig a Pünkösdfürdői strand ajánlott. A vízfelületek mindenütt egyformán szépen csillogtak, a kiszolgáló helyiségek, elsősorban vécék viszont még a régmúltat idézik. A cikk megjelenésének idején  a felsorolt strandok közül a Palatinus a Duna magas vízállása miatt átmenetileg zárva van.
Vágólapra másolva!

Az évtizedekkel ezelőtt épített budapesti strandokról általánosságban el lehet mondani, hogy a múlt lehelete csak az öltözőkabinoknál és mosdóban csapott meg minket: a vécék és az özőkabinok meglehetős retróhangulatot árasztottak, amúgy mindenütt felújított, tiszta és gondozott medencékkel találkoztunk. Az általános benyomások mellett az [origo] néhány praktikus tudnivalót is összegyűjtött a törzsközönségtől a csúszdák számán át odáig, hogy hol mikor van kedvezményes nap. A cikk megjelenésének idején a Duna magas vízálása miatt a Palatinus strand és a Király fürdő biztonsági okokból zárva van, mert ki-és befolyó rendszereik közel fekszenek a Dunához. A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.-től az [origo]úgy értesült, hogy amint az időjárás engedi, ismét megnyitják a két fürdőt.

Csepeli Strandfürdő (Csepel-sziget)
1213 Budapest, Hollandi út 14.
Nyitva: naponta 9:00 - 20:00 óráig

Városhatáron belüli kirándulások remek célpontja lehet a szép zöld környezetben, a soroksári Kis-Duna-ág partján fekvő Csepeli strand. Semmi nem utal arra, hogy az egykori munkás kerületben járnánk. A belváros felé cukrászda, ellenkező irányba horgásztanya, a kerítésen túl a Duna, a túloldalon a Molnár-sziget, víkendházak, nádas és evezősök, pár száz méterre a soroksári komp, a komp után természetvédelmi terület várja a látogatókat.

A strandon csak az öltözőszekrényeket tartalmazó alpesi ház formájú, hullámtetővel fedett kis házak idézik a hetvenes éveket, amelynek egyikében pelenkázó, a másikban kerékpármegőrző is működik.

Itt található Budapest egyik legnagyobb élménymedencéje: a 2400 köbméteres medence sodrófolyosóval, jakuzzival, nyakzuhannyal és három csúszdával van felszerelve; a strand melegvize korábban gyógyvíznek volt besorolva, most termálvíz. Az úszómedence partjára lelátót építettek, de bárkit kérdeztünk a strandon, senki nem emlékezett arra, hogy valaha is rendeztek volna itt úszóversenyeket.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre klikkelve további vidám strandfotókat láthat

Egy szikrázó nyári napon akár 4000 strandoló is összegyűlhet a négyhektáros területen - mondta az egyik úszómester, aki szerint nemcsak a csepeliek és környékbeliek járnak ide, találkozott már román és német turistákkal is. "Régen a 21. kerület és vonzáskörzete járt ide, most kijönnek Budáról, Óbudáról is. Most már nem az van, hogy csak a kerületi strandot kóstolom csak meg" - mondta Deák Ferencné strandvezető.

Extrák: az alpesi formájú házakban a pelenkázó és biciklitároló. A közvetlen közelben lakik a magyar kajakos sport számos csillaga.
Helyi veszély: dunai szúnyogok
Medencék: 4 db (termál gyógymedence, strandmedence, élménymedence, gyerekmedence)
Termál: van
Szauna: nincs
Belépő: felnőtt: 1700 / 1900 forint (A belépőjegyek áránál minden esetben a legolcsóbb, szekrényes lehetőségeket tüntettük fel. A kisebb összeg mindig a hétköznapi, a nagyobb a hétvégi árakat jelzi. Több helyen zárás előtt néhány órával is adnak kedvezményes jegyet.)
Gyerek/nyugdíjas: 1200 / 1400 forint
Kedvezményes nap: szerda: felnőtt: 950, gyerek: 700 forint
Tömegközlekedéssel a 71-es busszal, illetve Pestszenterzsébetről komppal közelíthető meg.

Csillaghegy (Csillaghegy)
1038 Budapest, Pusztakúti út 3.
Nyitva: hétköznap 8:00 - 19:00 óráig, hétvégén egy órával tovább

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A fürdő egyik munkatársa szerint a Csillaghegyi strand a nyugalom és csend szigete, a budapesti fürdőkultúra iránt érdeklődők fejében hideg vizű strandként van elkönyvelve. Nos, a medencéket valóban nem fűtik, de elég a vadvizeknél alkalmazott gyakorlatot átültetve kivárni a kánikulát, máris élvezhetővé válik Csillaghegy. Óriási dimbes-dombos területen helyezkedik el a részben télen is üzemelő fürdő, amelyből ténylegesen mintegy 8 hektárt használnak.

A Csillaghegyi Strandfürdő Budapest legrégebbi strandja. Már az 1800-as évek második felétől működött, 2000-ben nyerte el mai formáját. Régen művészek, szobrászok, tehetős budaiak jártak ide, de most is felbukkannak énekesek, művészek és fotóművészek a strand vizeiben, de vasárnap koradélutánként a budapesti underground élet meggyűrődött arcait is fel lelni az úszómedence színes csempékkel fedett partján.

A Csillaghegy esetleges hűvös - általában 22-24 fokos - vízéért kárpótol az eklektika, amelyben a leghangsúlyosabb a hetvenes évek - nem véletlenül forgatták itt a Made in Hungária című film néhány jelenetét -, de van Japánkert, kutyát meglovagoló neoklasszicista kislány, U.F.O. alakú zuhanyzó, a strandmedence partján pedig különféle meleg és hidegvérű állatokat ölelgető, fehér szoborgyerekek ácsorognak.

Extrák: autentikus retroérzés. Csillaghegyen a belépőjegy ellenében füves pályán lehet focizni.
Helyi veszély: bár elvileg tilos, a strand területéhez tartozó domb tetején időnként még előfordulnak naturisták.
Medencék: 3 db (55 méteres strandmedence, 33 méteres úszómedence, gyerekmedence)
Termál: nincs
Szauna: van
Belépő: felnőtt: 1400 / 1600 forint
Gyerek/nyugdíjas: 900 / 1100 forint
Kedvezményes nap: péntek: felnőtt: 800, gyerek: 550 forint
Tömegközlekedéssel a szentendrei HÉV azonos nevű megállójában kell leszállni, ahonnan 5-8 perc sétára van a strand. A 42-es busz majnem a kapuban tesz le.

Dagály Strandfürdő és Uszoda (13. kerület)
1138 Budapest, Népfürdő u. 36.
Minden nap: 6:00-20:00

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A 61 éves Dagály igazi népfürdő annak minden előnyével és hátrányával együtt. Az elsősorban a 13. kerületi lakosok által kedvelt víz nagy része a 37 fokos Béke kútból származik - de a Széchenyi Fürdő vízét is használják -, amiből ott helyben, a strandon lehet kortyolgatni a zöld színű kút tövében. Elsőre ijesztő, langymeleg hőfoka ellenére bátran fogyasztható, gyomorhurutra állítólag kiváló gyógyír.

A látogatók sokszínűségéből adódóan a strandon kis szerencsével éppúgy ellesthetjük a legújabb tetoválási divatot, mint az érett korú hölgyek sminkelési technikáját, valamint a Széchenyihez hasonlóan itt is dívik a vízi sakk. Egyébként a majdnem tíz hektárnyi területen van streetball, focipálya, strandröplabda, játszótér és egy erős nyári napon akár 5-7000 ember.

Extrák: mivel a Dagály állandó fürdő, már reggel 6-tól látogatható, és gyógyszolgáltatásokat is igénybe lehet venni. Mini hullámmedencéje szelíd, szélcsendesebb tengeri napokat idéz.
Helyi veszély: a látogatókör nagyon vegyes, ezért a Dagályban fokozottan figyeljünk oda értékeinkre.
Medencék: 10 db (2 töltő-ürítős termál, 2 db. úszómedence: 50 és 25 méteres, 4 db strandmedence, élménymedence, gyermekmedence)
Termál: van
Szauna: van
Belépő: felnőtt: 2000 / 2200 forint
Gyerek/nyugdíjas: 1400 / 1600 forint
Kedvezményes nap: hétfő: felnőtt: 1100, gyerek: 800 forint
Tömegközlekedéssel a 3-as metróval, 1-es villamossal, 133-as busszal közelíthető meg.

Palatinus Strandfürdő (Margitsziget)
1138 Budapest, Margitsziget
Minden nap: 9:00 - 20:00 óráig

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"A hullámfürdő miatt a Palatinus a legjobb strand" - mondta a 13 éves Máté a nagyjából nyolc percig tartó hullámokban ugrálva. Ő a fél nyarat itt tölti barátaival, több száz szünidős diákhoz hasonlóan: sokaknak ez A budapesti strand, és rendre külföldiekbe is lehet botlani. Talán itt a legvegyesebb a látogatókör, mivel a Palatinus szinte minden igényt kielégít: a strand egyik szegletében termálfürdők, a másik végében ötpályás csúszdapark található.

A Palatinus a strandok multiplexe, tizenegy medencéjének végigjárása és kipróbálása önmagában felér egy félnapos kirándulással, itt láttuk például a legnagyobb sodrófolyosót és szeparált női és férfi napozóterasszal is itt találkoztunk.

A személyzet egyik tagját a törzsvendégektől faggattuk, aki szerint egy idős férfi olyan régóta jár a Palatinusra, hogy még Horthy-val áztatta magát a termál medencében. A vécék és mosdók állapota a többi fürdőhöz hasonlóan itt is bőven hagy kívánnivalót maga után, ráadásul ez az egyetlen hely, ahol hétköznap délután nem talátunk szappant. A Palatinus a cikk megjelenésének időpontjában a Duna magas vízállása miatt biztonsági okokból zárva van, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. szerint amint az időjárás engedi, újra kinyitják a strandot.

Extrák: igazi tengerre emlékeztető hullámok a hullámfürdőben, ahol szörfoktatás is folyik.
Helyi veszély: az úszómedence elhelyezkedése olyan, hogy úszás közben egyenesen a büfékre lehet rálátni.
Medencék: 11 db (sokféle, itt elolvasható)
Termál: van
Szauna: nincs
Belépő: felnőtt: 2100 / 2400 forint
Gyerek/nyugdíjas: 1600 / 1800 forint
Kedvezményes nap: nincs
Tömegközlekedéssel a 26-os busszal lehet megközelíteni.

Paskál Strandfürdő (Zugló)
1141 Budapest, Egressy út 121.
Nyitva tartás: hétköznap: 9:00 - 20:00 óráig

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A zuglói Paskált sokan tartják a budapesti fürdők szépségpöttyének: környezete és a medencék körüli miliő nem éppen szemkápráztató, viszont ennek a strandnak is megvan a maga bája. A Paskál Budapest legfiatalabb strandja, amely a mozgalmas 1989-es évben nyílt meg: ha a legidősebb Csillaghegyre a hetvenes évek nyomta rá bélyegét, úgy a legfiatalabb Paskált a hamisítatlan nyolcvanas évek hangulat lengi be.

Itt azt is megtudtuk a padokon csemegéző kisiskolásoktól, hogy mostanában nem a lángos, hanem a színes, műanyag bézbolsapkában kapható jégdrazsé a legmenőbb strandétel, rajtuk kívül egyébként zuglói nyugdíjasok, kisgyerekesek, táborozók látogatják a részben lakossági összefogással épült strandot. Vannak itt ping-pong asztalok, és amióta valamennyi fővárosi strandra bevezették a karszalagos rendszert, a zsinórban elhelyezett kőasztalok szerepe is felértékelődött: sok olyan család költi el ott a az előre csomagolt szendvicseket, akik korábban hazaugrottak ebédelni. A gyerekmedence hőmérséklete akár a 36 fokot is elérheti.

Extrák: több pályás aszfaltos lábtengó pálya, és ha legalább százan kérik, nyolc helyett kilencig nyitva marad a strand.
Helyi veszély: a fedetlen testrészek és a tengópálya találkozásából adódó sportsérülések.
Medencék: 2 db (az egyik ikermedence, a másik gyerekmedence)
Termál: nincs
Szauna: nincs
Belépő: felnőtt: 1400 / 1600 forint
Gyerek/nyugdíjas: 900 / 1100 forint
Kedvezményes nap: kedd: felnőtt: 800, gyerek: 550 forint
Tömegközlekedéssel a77-es és 82-es trolibusszal közelíthető meg.

Pünkösdfürdői Strand (III. kerület)
1039 Budapest, Királyok útja 272.
Nyitva: hétköznap: 9:00 - 20:00 óráig, hétvégén egy órával korábban nyit

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A Csillaghegyihez hasonlóan családias hangulatú strand, ami betudható annak, hogy tömegközlekedéssel kicsit macerás a megközelítése és itt sem fűtik a 24 fokos kútból nyert vizet. A pünkösfürdői strandon nem a retró, hanem afféle régi békebeli hangulat uralkodik, még olyankor is, amikor táborozó gyerekek özönlik el a területet. Ottjártunkkor is ez történt, a gyerekek az úszómedencénél indítottak, de néhány karcsapás után a pár fokkal melegebb gyerekmedence felé vették az irányt, ahol nem túl méretes, de csorgó vízzel üzemelő csúszdák is vannak.

Mint a személyzettől megtudtuk, a "Pünkit" főleg fiatal családosok kedvelik, a gyerekek a sodrófolyosón vagy a csúszdán tombolhatják ki magukat, hátul, a nagy fák között ping-pong asztalok vannak. Pünkösfürdő egyébként már 1935 óta fogadja vendégeit, tervezésében - a végül egy másik uszodának nevet adó - Hajós Alfréd nagy szerepet vállalt.

Extrák: maradt itt egy színpad, ami elé nem kell biztonsági embereket állítani, mivel vaskorlát határolja a közönség felé. Romantikus lelkekneknek mindenképpen ajánljuk, hogy sétáljanak egyet kézenfogva a rózsalugasban.
Helyi veszély: két szúnyogirtás között a Dunáról átröppenő szúnyogok
Medencék: 3 db (50 méteres, 6 pályás az úszómedence, élménymedence, gyerekmedence)
Termál: nincs
Szauna: van
Belépő: felnőtt: 1200 / 1400 forint
Gyerek/nyugdíjas: 800 / 900 forint
Kedvezményes nap: nincs
Tömegközlekedéssel a 34-es 145-ös és 146-os busszal lehet megközelíteni.

Római Strandfürdő (Római-part)
1031 Budapest, Rozgonyi Piroska u. 2.Minden nap: 9:00 - 20:00 óráig

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A terület már a rómaiak idején ismert vízadó térség volt. A források környékét szent helyként tisztelték, erre épült a jelenlegi strand.

Hangulatra valahol a Csepeli strand és a Dagály között van: itt is sok a zöld, van óriási a strandmedence, ötféle csúszda, és népfürdői jellegének megfelelően egy erős nyári napon akár komoly tömeg is lehet. Igazi szórakoztató strand: a melegvizű gyerekmedencében a vízágyúkkal felszerelt hajó miatt olyan, mintha egy homokozóban lenne az ember, azzal a különbséggel, hogy a homok helyett vizet lapátol. A strandfürdőben sodrófolyosó és az élményfürdő sok más fajtája főleg gyerekeket és tombolni vágyó tinédzsereket vonz. Itt is szerveznek úszótáborokat, van strandröplabda-pálya, a nyugodtabb kikapcsolódásta vágyók a száraz szaunában és a gőzben pihenhetnek.

Extrák: különböző kereskedelmi adók nagy örömmel közvetítik innen nyaranta nyári műsoraikat.
Helyi veszély: a strandbüfében étkezés közben különös témákat boncolgató tinédzserek beszélgetésébe lehet botlani
Medencék: 3 db (úszó 33 méteres, strandmedence, gyerekmedence)
Termál: nem
Szauna: igen
Belépő: felnőtt: 1700 / 1900 forint
Gyerek /nyugdíjas: 1200 / 1400 forint
Kedvezményes nap: csütörtök: felnőtt: 950, gyerek: 700 forint
Tömegközlekedéssel a 34-es is 106-os autóbusszal lehet megközelíteni illetve a szentendrei HÉV azonos nevű megállójából pár perc séta.