Vágólapra másolva!
Elkészült a magyar fejlesztésű H1N1-vakcina, amelynek szerdán már meg is kezdték a tömeges gyártását - jelentette be az oltóanyagot készítő cég. A védőoltást a következő hetekben állatokon, majd embereken tesztelik, és ha minden teszt sikerül, augusztusban kezdik el felhalmozni az állami raktárakban.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal az első külföldi vakcina után elkészült a magyar fejlesztésű védőoltás is az új típusú H1N1 vírus ellen - közölte csütörtökön a vakcinát készítő Omninvest Kft. A cég közleménye szerint az oltóanyag gyártásának megkezdéséhez szükséges valamennyi kísérleti és előkészítő tevékenységet befejezték, és szerdán megkezdődött az oltóanyag tömeges gyártása.

A legyártott vakcinát ezután fogják tesztelni előbb állatokon, majd a sikeres állatkísérletek után embereken is - mondta az [origo]-nak Németh Zsolt, az Omninvest Kft szóvivője. Jelenleg az alapanyaggyártás van folyamatban, ami heteket vehet igénybe, de aztán - már a kísérletek folytatásával párhuzamosan - heti 500 ezer adag vakcinát készít majd a cég.

Az Omninvest vállalt kötelezettségeinek megfelelően először az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) készleteit tölti majd fel az új védőoltással: egy esetleges magyarországi járvány esetén az egészségügyi hatóságok ebből a tartalékból tudják majd beoltani a magyar lakosságot. Az oltóanyagot augusztustól kezdik el szállítani az EKI-be, és Németh Zsolt szerint addig szállítják, ameddig csak szükség van rá.

Bár korábban a gyártó azt ígérte, hogy a világon elsőként fog vakcinát előállítani a vírus vad, veszélyes kezelhető formájából, erről később letettek, és a vártnál enyhébb járvány miatt a biztonságosabbnak, hatékonyabbnak és gazdaságosabbnak tartott módszerek felé fordultak (erről bővebben itt olvashat). A tömegtermelésre szánt vírust végül nem is a május első hetében kapott vadvírusból készítették, hanem abból az úgynevezett "klasszikus reasszortáns" vírustörzsből, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) körülbelül két hete küldött meg Magyarországnak - mondta Németh Zsolt. Ezt a vírustörzset a WHO alapos kutatás után választotta ki, és az eddigi ismeretek szerint ebből lehet a leghatékonyabban oltóanyagot készíteni.

Az Omninvest munkatársai 6 hete dolgoznak a kapott vírusokkal. Németh szerint az a munka sem vész kárba, amit a vadvírus elemzésére fordítottak, hiszen megismerték a kórokozó jellemzőit, szaporodásának módját. Magát a vakcinát azonban gyakorlatilag 2 hét alatt készítették el a magyar szakemberek a WHO által küldött törzsből: ez a szóvivő szerint azért sikerülhetett ilyen gyorsan, mert a kutatók lelkesen, munkaidőn túl is dolgoztak a potenciális világjárvány elleni oltóanyag fejlesztésén. Ráadásul a korábban állami támogatással felszerelt laborban már megvolt a gyártási technológia és tapasztalat, amellyel a kapott vírust feldolgozhatták. (Az Omninvest 2005-ben 2 milliárd forint állami támogatást kapott a vakcinagyártó laborjához).

A magyar vakcinával kapcsolatban korábban a kormány azt ígérte, hogy az új H1N1 vírus mintájának megszerzését követően 8-12 hét alatt készen lesz a tömegesen gyártható védőoltás. Németh Zsolt szerint ez a legpesszimistább becslés volt, amit a legkezelhetetlenebb vírustörzseket alapul véve számoltak ki. Ha augusztusra valóban a raktárakban lesznek az első letesztelt vakcinák, az azt jelenti, hogy 8 hét alatt készültek el az oltóanyaggal, és a vadvírus megszerzésétől számítva pontosan12 héten belül készültek el.

A magyar cég azonban nem volt gyorsabb versenytársainál, három nappal a magyar bejelentés előtt, hétfőn ugyanis már egy svájci cég, a Novartis is közölte, hogy elkészültek egy H1N1 vakcina kifejlesztésével. A Novartis még szintén nem végezte el a szükséges teszteket az oltóanyagon, így egyelőre az ő oltásuk sem alkalmazható embereken (erről lásd korábbi cikkunket!).