Nem szúrja az MVM szemét a tízmilliárdos szálka

Vágólapra másolva!
Bár több ügyben is milliárdos viták vannak a Magyar Villamos Művek csoport és a System Consulting Zrt. közt, az állami energiavállalat kész arra, hogy ismét áramot vásároljon a Kapolyi László szocialista képviselő tulajdonában lévő cégtől. Kapolyi féléves szünet után júliustól valószínűleg újraindítja az áramszállítást Ukrajnából, miután - több ukrán lap állítása szerint - sikerült megkerülnie az ukrán állami nagykereskedőt, amely korábban kiszorította a piacról.
Vágólapra másolva!

Több mint féléves szünet után július 1-től ismét importálhat áramot Ukrajnából a System Consulting Zrt., Kapolyi László szocialista képviselő cége - erősítette meg az [origo] értesülését Kapolyi. A System Consulting a villamosenergia-rendszert irányító Mavir Zrt. szerdai aukcióján szerzett jogosultságot 90 megawatt határkeresztező kapacitás használatára (azaz, ennyi áramot hozhat át a magyar vezetékrendszerbe), amit Kapolyi reményei szerint augusztustól 200 megawattra növelhet.

A System Consulting ukrán áramot júliustól az állami Magyar Villamos Műveknek (MVM), illetve kereskedő cégének, az MVM Trade Zrt-nek adná el. "Érvényes szerződésünk van, és ilyen jó áron nem is kapnak máshonnan áramot" - mondta az [origo]-nak Kapolyi. Az MVM Trade-nek hatályos kereskedelmi megállapodása van a System Consultinggal import villamosenergia szállítására - erősítette meg Kapolyi szavait Tringer Ágoston, az MVM kommunikációs osztályvezetője.

Tringer szerint a System Consulting az elmúlt napokban azzal az ajánlattal kereste meg az MVM-et, hogy újítsák fel az áramszállítást Ukrajnából. Azt mondta, korábban az ukrajnai áramimport - 2006-ig csak Kapolyi cége használta az ukrán-magyar határt keresztező vezetéket, majd fokozatosan szinte nullára csökkent a részesedése - "rendkívül kedvező kondíciókat tartalmazott". Az utóbbi időben jelentősen csökkent az áram piaci ára, de az MVM közölte, egyeztetni fog az ajánlatról, és ha az kedvező lesz, kész átvenni az energiát.

Az MVM és Kapolyi

Az MVM annak ellenére kész üzletet kötni a System Consultinggal, hogy több komoly vita is van a két cég közt. Az MVM tulajdonában álló Vértesi Erőmű Zrt. például pert is indított és feljelentést is tett Kapolyi cégének áramvásárlási szerződései miatt. A System Consulting tavaly kötött szerződést a Vértesi Erőművel 250 megawatt villamosenergia átvételére, majd az utolsó pillanatban visszamondta, ezért az MVM és az érintett áramnagykereskedők - akiktől az erőmű az energia nagyobb részét vásárolta volna - azzal vádolják, hogy tízmilliárdos kárt okozott (az ügyről részletesen korábbi cikkünkben olvashat). Az áramvásárlási szerződések miatt a Magyar Energiahivatal is vizsgálatot indított, de nem talált a villamosenergia-törvénybe ütköző szabálytalanságot.

Szintén vitás kérdés a cég és az MVM között, hogy tavaly májusban a System Consulting megegyezett az MVM-mel a Vértesi Erőmű megvásárlásáról. Később többször is módosítani kellett a szerződés lezárásának határidejét, majd a megállapodást december 23-án hivatalosan is felmondták. Kapolyi korábban az [origo]-nak azt mondta, környezetvédelmi garanciavállalások hátráltatták a szerződés létrejöttét.

Az MVM belső vizsgálata szerint az is lehet, hogy Kapolyi azzal a pénzzel fizette ki a vételár előlegét, amelyet az MVM tagi hitelként utalt át egy közös vállalkozásuknak, a Vásárosnaményban gázturbinás erőművet építő Kárpát Energo Zrt-nek. A több mint 55 millió eurós kölcsön jelentős részét a Kárpát Energo három nappal később átutalta a Power Investments International nevű luxemburgi cégnek, majd nem sokkal később ez a cég fizette ki a Vértesi Erőmű vételárának előlegét az MVM-nek.

Az [origo] érdeklődésére Tringer azt mondta, az MVM kizárólag üzleti szempontból értékeli majd a System Consulting ajánlatát, a döntésnél vitás ügyek nem játszanak szerepet.

Kié az ukrán áram?

Az áramimport Ukrajna irányából idén januárban állt le teljesen, mivel a magyar és az ukrán rendszerirányító nem tudott megállapodni abban, mely cégek használhatják a két ország közt meglévő 455 megawatt kapacitást. A teljes áramstop csak egy hónapig tartott, de utána is csak a kapacitás egyharmadát használhatták ki az áramkereskedő cégek. Bár a 455 megawatt alig több mint öt százaléka a magyar villamosenergia-rendszer teljes kapacitásának, az ukrán áram hosszú ideig jóval olcsóbb volt a hazainál, így komoly érdekek fűződtek az importhoz.

1995-től 2006-ig csak a System Consulting Zrt. importált áramot ezen az útvonalon, majd fokozatosan más cégek is beléptek a piacra. Az ukrán állami nagykereskedő, az UkrInterEnergo január óta nem adott áramot Kapolyi cégének, a Mavir viszont nem adott engedélyt a magyar rendszer használatára azoknak a cégeknek, amelyeket az ukránok megjelöltek (a vitáról részletesen korábbi cikkünkben olvashat).

A kormány január 30-án rendelettel avatkozott be az ügybe: az ellátásbiztonságra hivatkozva a 455 megawattból 350-et az MVM Trade Zrt. rendelkezésére bocsátott. Az állami cég nem tudta árammal megtölteni a kapacitást, így a rendeletet másfél hónappal később egy, a vasúttársaságok biztosításairól szóló rendeletbe bújtatott sorral hatályon kívül helyezték. Bár az ukrán állami nagykereskedő továbbra sem Kapolyival akar üzletelni, a politikus - több ukrán újság állítása szerint - megkerülte az UkrInterEnergót, és közvetlenül az európai rendszerre csatlakozó burstini szigeterőművet üzemeltető, szintén állami érdekeltségben lévő Zapadenergótól vásárol áramot.