Az NBH is segített nyomozni Budaházy ellen

Vágólapra másolva!
Terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt, aki a hatóság szerint 2007-ben hozta létre a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű csoportot. A kormányellenes tüntetésekről ismert férfit szerdán vették őrizetbe, a nyomozásba a Nemzetbiztonsági Hivatal is beszállt.
Vágólapra másolva!

Többek között terrorcselekmény előkészületével gyanúsította meg az előzetes letartóztatásba helyezett Budaházy Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség. A hatóság szerint Budaházy 2007-ben hozott létre egy csoportot, hogy politikusokat támadjon meg. Ezzel politikai döntéseket akart befolyásolni - olvasható az ügyészség közleményében.

Az ügyészek szerint a Budaházy által szervezett csoport intézhetett lőfegyveres támadást Hiller István háza ellen és ők dobhattak Molotov-koktélt Kóka János épülő házára 2007 végén. Mindezt azért tették, hogy a 2007. december 17-i parlamenti szavazás (többek között a 2008-as költségvetésről és az egészségbiztosítási pénztárakról) előtt megfélemlítsék a képviselőket.

Azzal is gyanúsítják Budaházyt, hogy köze van a százhalombattai házban idén lefoglalt bombákhoz, amiket gyanú szerint szocialista politikusok házánál akartak felrobbantani. "A felhasznált robbanóanyag alkalmas volt emberi élet kioltására" - fogalmaz a közlemény. Még április elején tartott a rendőrség razziát egy százhalombattai lakásban, ahol robbanószerkezeteket, fegyvereket, lőszereket találtak, és ennek kapcsán a rendőrség őrizetbe vett négy embert.

Mindezek alapján a főügyészség terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével gyanúsítja. Budaházy megtagadta a vallomástételt és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Budaházyt szerdán vették őrizetbe, a nyomozásban a Nemzeti Nyomozó Irodával kezdettől fogva együttműködött a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), a két hatóság emberei vegyes csoportban dolgoztak együtt. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Nemzetbiztonsági Irodájának közleménye szerint Budaházy "csoportja, a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg a gyanú szerint összefüggésbe hozható több közszereplő házánál elkövetett robbantással vagy gyújtogatással is."