Túlzsúfoltak a női börtönök

Vágólapra másolva!
Van, ahol a higiéniás feltételekkel van probléma, és van, ahol a személyzet kevés a női börtönökben Szabó Máté ombudsman vizsgálata szerint. A napi fürdést egyedül Pálhalmán tudják biztosítani, a Heves megyei börtönben nincs pszichológus.
Vágólapra másolva!

Túlzsúfoltak a női börtönök; van, ahol a higiéniás feltételekkel van probléma, és van, ahol a személyzet kevés a feladatok megfelelő színvonalú ellátásához - állapította meg az ombudsman, miután munkatársai helyszíni vizsgálatot tartottak az egri, a pálhalmai és a kalocsai börtönben. Szabó Máté megoldást vár az igazságügyi minisztertől.

A vizsgálat során minden helyszínen zsúfoltságot tapasztaltak, jóval több elítélt van a börtönökben a norma szerinti férőhelyeknél. A napi fürdést egyedül Pálhalmán tudják biztosítani, ahol a zárkákban zuhanyzót alakítottak ki. Pálhalmán jelentősen javultak a körülmények a 2000-ben tartott ombudsmani vizsgálathoz képest. Az orvosi ellátás azonban továbbra is hiányos, a fegyelmi zárkákban pedig nincs folyóvíz - az ombudsman szerint ez sérti a fogvatartottak emberi méltósághoz való jogát. A Heves megyei börtönben a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem dolgozik ott pszichológus.

A vizsgálat szerint pozitív eredmény, hogy az elítélt nők nagy részét mindhárom intézetben foglalkoztatják - dolgoznak vagy tanulnak - valamint azt is, hogy a személyzetben a nők mellett mindenütt férfiak is dolgoznak. A női elítéltek az országban csak három börtönben (Egerben, Pálhalmán és Kalocsán), jellemzően lakóhelyüktől távol helyezhetők el, így nagyon nehezen tudják tartani a kapcsolatot hozzátartozóikkal.