Nem lesz többé chicagói és torontói konzul

Vágólapra másolva!
Több nagyvárosban, például Sydney-ben és Hongkongban bezárják a magyar főkonzulátust - jelentette be Balázs Péter külügyminiszter. Összesen 80 államban lesz magyar külképviselet. Balázs a minisztérium finanszírozási nehézségeivel és a diplomáciai tevékenység koncentrálásával indokolta a lépést.
Vágólapra másolva!

Négy nagykövetséget és nyolc főkonzulátust zár be Magyarország, emellett három nemzetközi szervezetben működő nagykövetséget költöztetnek össze más képviselettel; az átszervezéssel évi kétmilliárd forintot spórol a tárca - jelentette be Balázs Péter külügyminiszter.

Európában csak a luxemburgi nagykövetséget zárja be Magyarország. Latin-Amerikában Venezuelában és Chilében, Délkelet-Ázsiában pedig Malajziában zárja be kapuit a magyar nagykövetség. A főkonzulátusok közül a düsseldorfi, a lyoni, a krakkói, a chicagói, a torontói, a Sao Paulo-i, a hongkongi és a sydney-i szűnik meg - mondta a miniszter.

A nemzetközi szervezetekhez akkreditált képviseletek közül hármat összeköltöztetnek az ugyanabban a városban lévő másikkal. Párizsban az UNESCO-képviselet a helyi magyar nagykövetségre, Genfben a WTO-képviselet az ENSZ-képviseletre költözik, Bécsben pedig az EBESZ és az ENSZ-képviselet költözik össze - tette hozzá Balázs Péter. A változtatással a világ nyolcvan országában valamivel több mint száz magyar külképviselet marad.

"Ma úgy látjuk a minisztérium felelős vezetőivel együtt, hogy ezeket a lépéseket meg kell tenni. Lehet, hogy holnap vagy holnapután másutt új képviseletet nyitunk. Minden ország zár be és nyit képviseleteket" - mondta Balázs Péter. A bezárások hetven munkatársat érintenek, de mindenkinek lesz helye a tárcánál, senki nem kerül az utcára. A 2011-ben esedékes magyar soros EU-elnökséghez pedig a jelenleginél nagyobb létszámra lesz szükség a Külügyminisztériumban, így a tárca vásárol egy új épületet.

Az átalakítás után is fennmarad a tizenegy határ menti külképviselet, illetve változatlan marad a rendszer a FÁK-államokban, a Nyugat-Balkánon, a mediterrán régióban, Közép-Ázsiában és a szubszaharai Afrikában.

Az átszervezésről szóló bejelentés várható volt, a miniszter már kinevezése előtti bizottsági meghallgatásán is beszélt arról a szándékáról, hogy a külképviseleti rendszert át kell alakítani. A racionalizálás egyik alapvető indoka, hogy a minisztérium nehezen tudta finanszírozni a követségek, konzulátusok működését. A finanszírozási problémákhoz hozzájárult a minisztérium idei költségvetésének 49-ről 44 milliárdra csökkentése és a forintgyengülés miatt elszenvedett veszteség.

A Fidesz szerint téves szemlélet eredménye a reform, hiszen a nagykövetségek nem visznek, hanem hoznak az országnak, "önsorsrontás" a képviseletek bezárása - mondta Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Kifogásolta továbbá, hogy a minisztérium nem vonta be az egyeztetésbe az ellenzéket, annak ellenére, hogy a külképviseletek átalakítása "össznemzeti ügy".