Enyhítették a fogyatékosokat alázó rendőrök büntetését

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett szabadságvesztés helyett pénzbüntetéssel megússza az a három rendőr, akik megalázóan bántak fogyatékos gyanúsítottakkal a csurgói rendőrőrsön. A Pécsi Ítélőtábla kedden enyhítette a rendőrökre első fokon kiszabott ítéletet a vádlottak büntetlen előéletére és rendőri munkájára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Pénzbüntetésre enyhítette a Pécsi Ítélőtábla keddi jogerős határozatában annak a három rendőrnek a büntetését, akiket első fokon még felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtottak, amiért 2007-ben szellemi fogyatékosokat aláztak meg a csurgói rendőrőrsön.

A táblabíróság büntető tanácsa hivatali visszaélésben találta bűnösnek a rendőröket, megerősítve az első fokon eljáró Somogy Megyei Bíróság korábbi határozatát. A bíró a vádlottak büntetlen előéletére, korábbi jó magatartásukra és rendőri munkájukra tekintettel enyhítette a büntetésüket. Első fokon még az egyik rendőrt nyolc hónapra, a másik kettőt egy-egy évre szóló, de két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A keddi ítélet szerint mindhárman dolgozhatnak tovább rendőrként. Egyiküknek 150 ezer forint, a másik két rendőrnek pedig 180-180 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie.

A csurgói rendőrőrsre 2007. február 7-én érkezett két szellemi fogyatékos gyanúsított. A három rendőr képességeiket meghaladó kérdéseket tett fel nekik és megalázó feladatok elvégzésére vették rá őket azért, hogy szórakozzanak rajtuk. Az idős testvérpárnak a rendőrök felszólítására közösen énekelnie kellett, majd nyelvüket kinyújtva meghajolni. A rendőrök arra is rávették őket, hogy egy széktámlával kormányozzanak és utánozzák az autó hangját. A rendőrök mobiltelefonnal felvették a fél órán át tartó megaláztatásokat, és feltették a rendőrség belső hálózatára. Később ugyan letöröltek, de egy kollégájuk lemásolta a felvételt és feljelentette őket a katonai ügyészségen.

A rendőrök a bíróságon azzal védekeztek, hogy ők csak viccelődtek a két férfival, akik maguk kérték, hogy felvétel készülhessen róluk. A rendőrök azt mondták, hogy nem hivatalos személyként jártak el, mert a szabadidejükben, munkaidő előtt beszéltek a két emberrel, akikkel nem is volt semmilyen ügyük, az állapotukkal pedig állításuk szerint nem voltak tisztában.

A táblabíróság ugyanakkor bizonyítottnak látta, hogy a rendőrök tisztában voltak a gyanúsítottak szellemi állapotával. Makai Lajos bíró az ítélet indoklásakor azt mondta: megbotránkoztató, hogy ilyen eset megtörténhetett az Európai Unióhoz csatlakozott Magyarország rendőrségénél. Hozzátette: reméli, hogy a pénzbüntetés elegendő visszatartó erő a rendőrség szolgálatában állók számára, hogy még bűncselekmények elkövetőivel szemben se próbálkozzanak ilyen "primitív játékokkal".