Ádernek és Deutschnak augusztusban kell lemondania

Vágólapra másolva!
Az EP-képviselőnek választott fideszes Áder Jánosnak és Deutsch Tamásnak augusztus közepéig kell lemondania a magyar országgyűlési mandátumáról. Deutsch helyére a Fidesz jelölhet másik képviselőt, Áder körzetében viszont új választást kell tartani.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti (EP) képviselőnek választott fideszes Áder Jánosnak és Deutsch Tamásnak augusztus közepéig le kell mondania a magyar országgyűlési mandátumáról. Deutsch helyére a Fidesz listáról jelölhet másik képviselőt, Áder János körzetében viszont időközi választást kell majd kiírni.

Az európai parlamenti szavazáson mandátumot szerzett 22 magyar EP-képviselőből csak Áder János és Deutsch Tamás tagja a magyar Országgyűlésnek is, így csak az ő esetükben áll fenn összeférhetetlenség. Az EP-képviselők jogállásáról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy az európai parlamenti képviselő nem lehet egyszerre tagja a magyar parlamentnek is.

A jogszabály szerint az EP-képviselőknek a mandátumuk megállapításától számított 60 napon belül meg kell szüntetniük az összeférhetetlenséget. Ez a két hónap hétfőtől, június 15-től kezdődik. Ekkor emelkedett jogerőre az Országos Választási Bizottságnak az EP-választás eredményét megállapító határozata.