Eltűnő tintával csalnak az M6-os építésénél

Vágólapra másolva!
Szabálytalanságok sorára bukkantak a munkaügyi ellenőrök a Dél-Dunántúlon. Különösen sok volt a gond az M6-os autópálya építésénél, ahol a munkások közel kétharmadának nem volt rendezett a munkaviszonya. Elterjedt a munkaügyi kiskönyvek eltűnő tintával való kitöltése.
Vágólapra másolva!

Idén több a feketemunkás, mint tavaly, és sokan eltűnő tintát használnak a munkavállalói kiskönyvek kitöltésekor a Dél-Dunántúlon - mondta Papp Gábor, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) régiós igazgatója hétfőn. Baranya, Somogy és Tolna megyében idén összesen 939 munkáltatónál 2 829 feketén dolgoztatott munkavállalót fedeztek fel, 15 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában.

Különösen nagy a feketemunkások aránya az M6/M60-as autópálya Szekszárd-Bóly-Pécs szakaszának építésénél. Itt egy háromnapos ellenőrzés alatt 43 munkáltató közül 34-nél tártak fel szabálytalanságokat, 193 ellenőrzött munkás közül 114 munkaviszonya nem volt rendezett.

Papp szerint gyakran találkoznak eltűnő tintával kitöltött kiskönyvekkel és munkaidő nyilvántartásokkal. Az elkövetők pénzbüntetésre és közokirat-hamisítás miatt rendőrségi eljárásra is számíthatnak. A csalókat az sem rettenti el, hogy az ellenőrök már a színéről felismerik a speciális kínai tollak tintáját, és a kiskönyvek lapjairól felvételeket készítenek, majd visszatérnek a helyszínre, hogy ellenőrizzék az esetleges változásokat. Az OMMF régiós igazgatója szerint a csalások azért is érthetetlenek, mert a kiskönyvek használata kedvező feltételeket teremt a munkaadók számára.

A munkaügyi bírság első alkalommal 150 ezer forint munkavállalóként, de többszöri lebukásnál a 20 millió forintot is elérheti. A bírság behajtása azonban a cégek eltűnése, felszámolása miatt még a társszervek bevonásával is egyre nehezebb - mondta Papp. A legnagyobb bírság, amelyet idén kiszabtak, 15 millió forint volt - ezt úgy tűnik, kifizeti az érintett.

Az igazgató elmondta, hogy az eredetileg az idényjellegű mezőgazdasági tevékenységre kitalált kiskönyvekkel visszaélnek, hiszen már nemcsak az agráriumban és az építőiparban, hanem más szektorokban is kezdenek elterjedni. Találkoztak már vele például külföldre is szállító kamionsofőröknél, pedig ez az okmány nem érvényes a határokon túl.

Papp szerint a visszaélések megakadályozására egyértelmű, könnyen értelmezhető törvényekre, határozott intézkedésekre lenne szükség, mert így azok kerülnek hátrányba, akik tisztességesen fizetik az adót és szabályosan foglalkoztatják dolgozóikat.