Visszahozná Kunczét a budapesti SZDSZ

Vágólapra másolva!
Kuncze Gábor korábbi elnököt akarja visszahelyezni a párt és a parlamenti frakció élére az SZDSZ fővárosi választmánya, amely szerint a megalázó EP-választási eredmény után új irányra van szükség, és be kell fejezni a kormány támogatását is. Kuncze az [origo]-nak azt mondta, nem foglalkozik a kérdéssel.
Vágólapra másolva!

"Országosan ismert, tiszteletnek örvendő, jelentős vezetői tapasztalatokkal rendelkező, sokoldalúan felkészült, a párt egységét megteremteni és a nyilvánosság számára hitelesen képviselni tudó személyiség" - az SZDSZ fővárosi választmánya szerint ilyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a párt új elnökének és frakcióvezetőjének, és a testület szerint ezeknek az elvárásoknak leginkább Kuncze Gábor korábbi elnök felel meg.

Kuncze az [origo]-nak annyit mondott, hogy "köszönöm az érdeklődést, de nem foglalkozom a kérdéssel". Kérdésekre nem akart válaszolni, csak ezt az egy mondatot ismételgette.

Kuncze az SZDSZ egyik legrégebbi arca, és nagy népszerűségnek örvend a párton belül, amelynek súlyos meggyengülése azonban épp nagyrészt az ő vezetése alatt ment végbe. 1994-ben ő volt a párt miniszterelnök-jelöltje, majd 1997-ben pártelnökké választották, a posztról azonban távozott az 1998-as választásokon mutatott gyenge eredmény után. 2001 júliusában újra elnökké választották és a helyén is maradt egészen 2007-es visszavonulásáig. A parlamentnek ugyan még tagja, de nem aktivizálja magát, bár a baloldali kötődésű Klubrádióban vállalt műsorvezetést.

Az SZDSZ jelenlegi elnöke, Fodor Gábor a párt számára csúfos vereséget hozó EP-választás után jelentette be lemondását. A párt alig több mint 2 százalékot szerzett, amivel jócskán elmaradt az ötszázalékos küszöbtől.

Az SZDSZ Országos Tanácsa a hétvégén fogja elemezni a helyzet, a fővárosi választmány azonban egyértelművé tette, hogy azt szeretné, ha távozna Fodor belső riválisa, Kóka János frakcióvezető is. A választmány szerint olyan elnökre van szükség, "aki tiszta vizet önt a pohárba, és kivezeti a pártot a jelenlegi ál-koalícióból". Ez is egyértelmű üzenet Kóka Jánosnak, aki a Bajnai-kormány egyik legelkötelezettebb híve az SZDSZ-en belül, és az EP-választás után is jelezte, hogy az általa vezetett frakció nem fog kihátrálni a kormány mögül.