Sok munkát adott a tűzoltóknak a vihar

Vágólapra másolva!
Vízzel elöntött pincékhez, kidőlt fákhoz és leszakadt tetőkhöz kellett vonulniuk országszerte a tűzoltóknak a csütörtök esti vihar után. Siklóson a kórház tetejét szakította le a szél. Hajdú-Bihar megyében villámcsapás miatt sérült meg három ember.
Vágólapra másolva!

Péntek reggelig csaknem 200 alkalommal vonultak ki a tűzoltók a csütörtök esti vihar utáni károk elhárítására - mondta a Független Hírügynökségnek Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Ebből többnyire kidőlt fákhoz és beázott pincékhez hívták ki a tűzoltókat. A déli országrészben több ezren maradtak áram nélkül, de délelőttre már mindenütt helyreáll a szolgáltatás.

83 esetben vízszivattyúzáshoz, 97 fakidőléshez és hét esetben épületben keletkezett károkhoz riasztották a tűzoltókat országszerte. A legtöbb bejelentés Komárom-Esztergom megyéből érkezett, a vihar főleg Tata és Esztergom térségében pusztított. Itt 51 esetben kellett vizet szivattyúzni az alacsonyabban fekvő helységekből.

Baranya megyében a viharos szél okozott károkat. Innét 38 alkalommal hívták a tűzoltóság munkatársait, csak Siklósról 19 bejelentés érkezett. Az itteni kórház tetőszerkezetében is nagyobb kár keletkezett: a szél körülbelül 30 négyzetméteres részen lebontotta a bádogborítást.A siklósi és selyei térségben áramszünet is volt, itt késő este hatezren maradtak áram nélkül. Ez a szám reggelre már csak 1300 volt, délelőttre pedig várhatóan mindenütt helyreáll a szolgáltatás.

Szolnokon a közlekedésben okozott gondot a sok csapadék, több aluljáró is beázott. Veszprém megyében Badacsony térségében a heves eső mosta le a domboldalról a hordalékot, ami 20 centiméter vastagon folyt le az úton, de ugyanez történt a Zala megyei Kányaváron is. A fővárosban öt alkalommal kellett kidőlt fákat, leszakadt ágakat eltávolítani, de a tűzoltók országszerte mindenhol végeztek már a bejelentett károk elhárításával.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője három könnyű sérültről is tud, őket a Hajdú-Bihar megyei Vámospércsen érte villámcsapás. Kórházba szállították őket, jelenleg megfigyelés alatt állnak.